Залізнична блокада: Польща звинувачує Україну в блокуванні транзиту з Китаю

Залізнична блокада: Польща звинувачує Україну в блокуванні транзиту з Китаю

Польща звинувачує Україну в блокуванні транзиту з Китаю. Україна у відповідь обговорює можливу торгівельну війну з країною-сусідом. Що насправді відбувається — розбиралися аналітики журналу.

Отже, у другій декаді грудня 2021 року польська компанія PKP LHS повідомила про понад тижневу затримку вантажів, що перевозяться залізничним транспортом з перетином польсько-українського кордону.

Компанія PKP LHS управляє залізничною інфраструктурою та здійснює перевезення на лінії LHS, яка є найдовшою залізничною лінією в Польщі, призначеною для вантажних перевезень. Лінія з’єднує польсько-український залізничний прикордонний перехід Грубешів-Ізов. Вона проходить через п’ять воєводств, а її довжина складає майже 400 кілометрів. PКP LHS — перша польська компанія, яка є співорганізатором транскаспійського міжнародного маршруту (ТМТМ), що з’єднує Китай з Європою.

Залізнична блокада: Польща звинувачує Україну в блокуванні транзиту з Китаю
Фото (с) PKP LHS

Затримку товарних потягів з Китаю пов’язують з бажанням України отримати більше дозволів на вантажівки. В той же час Польща намагається зменшити число таких дозволів задля того, щоб кількість вантажівок була однаковою з польської і з української сторони, зазначаючи, що польські автоперевізники повністю не використали свої дозволи за 2021 рік.

За даними польських видань, у 2021 році Польща надала Україні 160 тисяч дозволів і стільки ж отримала сама. На наступний рік Україна запросила 200 тисяч дозволів (у польській пресі використовується формулювання «Україна вимагає»).

Дров до жару додає цитування слів заступника міністра економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства України Тараса Качки. Він зазначає про потребу більш жорстко спілкуватися з Польщею, оскільки вона знущається з економіки України, а також про можливу торгівельну війну з країною-сусідом (наприклад, зупинку імпорту польського сиру).

Водночас заступник міністра інфраструктури Республіки Польща Рафал Вебер вважає, що збільшити квоту дозволів можна, але лише за умови покращення дорожньої інфраструктури, щоб перетин кордону відбувався набагато швидше.

Ще у листопаді 2020 року колишній міністр інфраструктури України Владислав Криклій провів робочу зустріч із міністром інфраструктури Республіки Польща Анджеєм Адамчиком. Вони обговорювали перспективи подальшого співробітництва країн у галузі транспорту, зокрема, у частині міжнародних автоперевезень.

Владислав Криклій вкотре підкреслив, що Польща має припинити обмеження транзиту для українських перевізників, адже це негативно відображається на торговельних відносинах не тільки між обома країнами, а й з іншими країнами Євросоюзу.

«Україна виконала всі взяті на себе зобов’язання під час минулих засідань змішаних комісій з питань міжнародних вантажних автомобільних перевезень, результатом чого стало значне збільшення частки використання польськими перевізниками дозволів на 2019 рік. Однак польська сторона домовленість на рівні президентів не виконує», —

________________________

Владислав Криклій — колишній міністр інфраструктури України

Оскільки залізничні перевезення фізично не пов’язані з автомобільними, АТ «Укрзалізниця», можливо, має прокоментувати вказані заяви щодо затримки вантажів з Китаю з метою уникнення дипломатичного загострення між державами.

ІНШІ ПУБЛІКАЦІЇ