«Омікрон»: чи існують методи виявлення, ефективність вакцин, та що відбувається в Україні

«Омікрон»: чи існують методи виявлення, ефективність вакцин, та що відбувається в Україні

Де був виявлений B.1.1.529?

«Омікрон» вперше був виявлений 11 листопада 2021 року в Боствані, що неподалік від кордону з Південно-Африканською Республікою. В основному його діагностували в провінції Гаутенг, яка включає Йоганнесбург і Преторію.

Разом з тим у подорожуючих почали діагностувати позитивний результат на новий варіант захворювання. Країни одна за одною закривали свої кордони на певних маршрутах та запроваджувати додаткові заходи для уникнення швидкого поширення нового штаму світом.

Україна також долучилась до міжнародної ініціативи, щоб стримати поширення нового штаму коронавірусу «Омікрон».

Однак бажаного ефекту це все одно не дало. Країни Європейського Союзу почали фіксувати перші випадки зараження новим штамом, його виявили в: Австрії, Бельгії, Чехії, Данії, Франції, Німеччині, Італії, Нідерландах, Португалії, Іспанії та Швеції. Всі зареєстровані випадки зараження новим штамом коронавірусу мали або безсимптомний, або легкий перебіг хвороби.

На сьогодні «Омікрон» виявлений у 77 країнах, зокрема у Великій Британії зафіксована перша смерть від цього штаму.

Що ж стосується України, то перший випадок був зафіксований 18 грудня 2021 року, інфікована особа повернулася з Об’єднаних Арабських Еміратів. І тут виникає питання: яким чином було виявлено «Омікрон» — методом наукового тику?

Метод виявлення штаму «Омікрон»

Головним болем для лікарів залишається метод діагностики «Омікрона» в організмі людини. Ми спробували розібратися, яким чином проводиться нині діагностика нового штаму Covid-19, про який так говорять та лякають людей по всьому світі, зокрема і в Україні.

Більш детально беручи до уваги зміну будови спайкового гену інфекції під час мутацій, бачимо, що існує ризик, при якому виявити «Омікрон» в організмі людини методом ПЛР-тестування стає потенційно неможливо, або тест дає помилково негативні результати. Тобто наявний варіант штаму у пацієнта містить мутацію в тій частині геному вірусу, на який спрямовується сам тест.

Для точного результату потрібно проводити додаткове генетичне дослідження під назвою «геномне секвенування коронавірусу». Ефективність швидких діагностичних тестів на антигени, які затверджені ВООЗ, можна сміливо визнавати неефективними.

«Омікрон»: чи існують методи виявлення, ефективність вакцин, та що відбувається в Україні
Фото (с) Intelmag

Як проявляється варіант «Омікрон»?

При цьому в Міністерстві охорони здоров’я України продовжують стверджувати, що в Україні наявні набори реагентів для ПЛР-діагностики нового штаму коронавірусної інфекції «Омікрон».

Відповідно для виявлення штаму коронавірусної інфекції потрібно залучати спеціальні лабораторії (яких на території України немає), що мають обладнання для проведення діагностики методом секвенування. Цей метод за своїм способом проведення достатньо складний: за часом він займає до одного тижня роботи з відібраним матеріалом та коштує понад 500 доларів США. Фактично для встановлення діагнозу «Омікрон» необхідно уважно дослідити генетичний матеріал, отриманий під час тестування пацієнта, та підтвердити, чи позитивний у хворого цей штам. Однак в Україні, незважаючи на це, масово проводять ПЛР-тестування та помилково всім ставлять діагноз «Омікрон».

Важливо зазначити, що ведення обліково-статистичної роботи і обліку даних про кількість захворювань на зазначений штам коронавірусної інфекції не відповідають дійсності та вводить в оману населення, адже відсутні наукові дослідження наявності зразків штаму коронавірусної інфекції «Омікрон» в Україні.

Однак міністр охорони здоров’я наполягає на тому, що в Україні зростає кількість захворювань на новий штам коронавірусної хвороби, та Україну очікує черговий пік нової хвилі Covid-19.

«На тлі тритижневого зростання захворюваності на Covid-19 штам “Омікрон” на сьогодні виявлено у 20 областях України», — заявив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко під час свого брифінгу.

Враховуючи вищевикладене, ПЛР-тест на сьогодні це ще одна зі схем виведення бюджетних коштів та отримання прибутків компаніями, які займаються виробництвом ПЛР-систем та діагностикою Covid-19 на державному рівні. Уряд набирає кредити для закупівлі ПЛР-систем, які не діагностують новий штам коронавірусної інфекції «Омікрон».

Іншими словами, це можливість «обраним» заробляти кошти на відкатах, а не забезпечувати епідеміологічну безпеку країни, та продовжувати маніпулювати суспільною свідомістю, що впливає на погіршення ментального здоров’я населення.

Наскільки «Омікрон» шкідливий і як він розвинувся?

Науковці стурбовані, що новий варіант показує «надзвичайно» високу кількість мутацій спайкового білка коронавірусної інфекції в порівнянні з існуючими. Для розуміння: дельта-варіант, який вважався дуже інфекційним, демонструє вісім мутацій.

Помітною ознакою «Омікрону» стала відсутність гену у звичайному геномному профілі вірусу, а тому ПЛР-тестування не змогло виявити жодного, хто міг захворіти. Відкриття викликало занепокоєння, однак походження штаму досі невідоме вченим.

Одна з версій появи нового штаму коронавірусної інфекції полягає в тому, що новий варіант з’явився з усіма своїми мутаціями під час великого сплеску чергової хвилі захворюваності на Covid-19 у людини, імунна система якої і так вже була ослаблена ВІЛ-інфекцією. Тобто збудник інфекції надовго залишився в організмі людини та продовжував накопичувати кількість мутацій.

Хоча кількість мутацій у шиповому білку не є точним показником того, наскільки небезпечним є новий варіант, можемо припустити, що імунній системі людини може бути важче боротися з новим варіантом. Є ознаки того, що «Омікрон» може уникнути імунної відповіді, залишаючи людей у більшому ризику. Австрійський біолог Віденського Університету Ульріх Елінг вважає, що: «омікрон-варіант коронавірусу, який виявили в Південній Африці, може бути в шість разів заразнішим, ніж дельта».

Всесвітня організація охорони здоров’я попереджає, що інфекція з новим варіантом необов’язково є більш важкою, ніж інфекція з попереднім штамом. При цьому ознаки того, що «Омікрон» поширюється швидше, призводять до більшого навантаження на національні системи охорони здоров’я.

Обговорюючи, чи впливає «Омікрон» на легені безсимптомних пацієнтів, лікар-патологоанатом лабораторії Lancet Laboratories Еллісон Гласс заявив: «Я ще не бачив такого, але важко сказати, тому що більшість цих пацієнтів ізольовані вдома. Я зробив КТ легенів для пацієнтів у нашій лікарні з симптомами верхніх дихальних шляхів та основною астмою (24 пацієнти неопубліковане дослідження), і ні в одного з пацієнтів не було ураження легень або помутніння, незважаючи на скарги на задишку та біль у грудях».

Представники ВООЗ заявили, що хоча «Омікрон» може викликати менш серйозні симптоми, та все ж його не слід відносити до категорії «м’який».

Серйозними симптомами, які спостерігаються у пацієнтів з «Омікроном», є біль у горлі, біль у тілі, нежить, головний біль, стиснення в грудях і іноді кашель, деякі шлунково-кишкові симптоми, такі як діарея та біль у животі.

Джанет Діаз, яка очолює клінічне управління ВООЗ, заявила: «оскільки більшість досліджень проводилося на молодих людях, вплив “Омікрон” на людей похилого віку є одне з невирішених питань і до теперішнього часу».

Ефективність вакцин проти «Омікрону»

Спайковий білок, в якому виявлено найбільшу кількість мутацій, є одним з основних компонентів вакцини, якою щеплено більшу частину населення світу. Такі зміни в його будові можуть мати неабиякий вплив на зменшення ефективності щеплення як запобіжника проти інфекційного захворювання.

«Омікрон» має високу контагіозність і суттєву стійкість до нейтралізації антитілами після імунізації родовими вакцинами, що відповідають шипам. А тому незрозуміло, чи підвищить імунітет та захист ревакцинації специфічними для «Омікрону» вакцинами. Інакше кажучи, імунізація може не захистити належним чином від важких захворювань, спричинених цим варіантом.

Це призводить до нових суперечок щодо необхідності проводити додаткову чи бустерну вакцинацію.

Водночас вказане дає підстави вважати, що й попередні щеплення могли не мати ніякого результату. Однак на цьому змогли досить непогано заробити фармацевтичні компанії, які лобіювали запровадження карантинних обмежень, примусову вакцинацію від коронавірусної інфекції та заполонили світ вакцинами.

Якщо порівнювати фармацевтичний ринок в цілому, то ринок вакцин залишається відносно невеликим сегментом цієї індустрії з оборотом в один трильйон доларів США.

За даними німецької компанії Statista, що спеціалізується на ринкових та споживчих даних, за минулий рік дохід від вакцин у світі досягнув позначку в 89 мільярдів доларів США (включаючи не тільки вакцини проти Covid), що складає менше 10% від всього світового продажу фармацевтичних препаратів.

Важливо відзначити, що при цьому фармацевтична компанія Pfizer/BioNTech активно продовжує клінічне випробування своєї модифікованої вакцини для захисту від варіанту коронавірусу «Омікрон».

Pfizer намагається випередити конкурентів та збільшити виробництво від 50 до 100 мільйонів доз нової версії вакцини проти специфічного штаму «Омікрон». Водночас компанія планує додатково заробити на вакцині понад 17 мільярдів євро до кінця цього року.

Таким чином, вже до клінічного випробування мають намір залучити 1 420 здорових дорослих людей у віці від 18 до 55 років, під час якого оцінюватиметься безпека вакцини і виклик сильної імунної відповіді.

Слідом за фармацевтичною компанією Pfizer ще один фармгігант Moderna оголосив про початок дослідження II фази специфічної бустерної вакцини «Омікрон-кандидата» — їхньої вакцини SpikeVax.

У дослідженні Moderna візьмуть участь дві когорти учасників, які отримають мРНК-1273 — бустер вакцини Moderna від Covid-19, спеціально розроблений для варіанту «Омікрон».

Одна група включає учасників, які отримали первинні дози вакцини та ревакцинацію (при цьому бустерна доза була введена щонайменше за три місяці до цього), тоді як інша група складається з осіб, які отримували лише дві дози первинної вакцини (завершені щонайменше шість місяців перед бустером).

Фармацевтичні компанії з виробництва вакцин, незважаючи на те, що особи, які отримали повний курс щеплення та ревакцинацію від Covid-19, продовжують хворіти, вважають за необхідність реалізовувати розробку модифікованих вакцин, аби забезпечити високий рівень захисту в майбутньому при виявленні нових штамів коронавірусної інфекції.

З огляду на зазначене можна навіть іронізувати. Умовно кажучи, третя доза посилює імунітет, а тому після четвертої дози організм людини максимально захищений. Коли 70% жителів отримають п’яту дозу, відбуватиметься поступове зняття карантинних обмежень, адже шоста доза зупиняє розмноження вірусу та не дає йому поширюватись. Клінічні дослідження сьомої дози довели, що антитіла зберігаються стабільніше після восьмої дози. Введення дев’ятої дози гарантуватиме, що не буде нових мутацій, тому не буде підстав критикувати ідею про десяту дозу.

Якщо вирішення питання подолання пандемії відбуватиметься такими темпами, як зараз, то вакцинація має бути нескінченною?!

Для подолання «Омікрону» Україна набирає кредити

Для проведення кампанії з вакцинації Україна уклала контракт з однією з п’яти інституцій Групи Світового банку, Міжнародним банком реконструкції та розвитку у розмірі 90 мільйонів доларів США у рамках проєкту «Екстрене реагування на Covid-19 та вакцинація в Україні». Разом з тим рада виконавчих директорів Світового банку схвалила додаткове фінансування у розмірі 150 мільйонів доларів США для реалізації проєкту, передбаченого Угодою про позику. Таким чином, з початку пандемії Світовий банк в межах двох кредитних проєктів — «Екстрене реагування на Covid-19 та вакцинація в Україні» та «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей» для посилення реагування на пандемію Covid-19 надав Україні кредит у сумі 305 мільйонів доларів США.

В результаті домовленостей Кабінет Міністрів України прийняв Розпорядження № 345-р від 21.04.2021 року «Про залучення позики від Міжнародного банку реконструкції та розвитку для реалізації інвестиційного проекту “Екстрене реагування на Covid-19 та вакцинація в Україні”».

Для реалізації вказаної ініціативи 26.04.2021 року Президент України Володимир Зеленський підписав Розпорядження № 469/2021-рп «Про делегацію України для участі у переговорах з Міжнародним банком реконструкції та розвитку щодо укладення Угоди про позику (Проект “Екстрене реагування на COVID-19 та вакцинація в Україні”) між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку», яким уповноважив екс-міністра охорони здоров’я України Степанова Максима Володимировича на підписання Угоди про позику. Уповноваженою особою зі сторони Банку було визначено Арупа Банерджі — регіонального директора Світового банку у справах Країн Східної Європи (Білорусі, Молдови та України).

Слід зазначити, що гроші, які виділяються в межах проєкту «Екстрене реагування на Covid-19 та вакцинація в Україні», — це кредитні кошти, а тому їх цільове спрямування визначене в межах укладеної позики.

З огляду на ситуацію прояснюється, що залучення додаткових кредитних коштів від Світового банку вплинуло на подальшу ірраціональність рішень українського Уряду в питаннях протидії пандемії Covid-19 і в результаті у майбутньому лише стане значним тягарем не лише системи охорони здоров’я, а загрозою національній безпеці країни.

Однією нехарактерною умовою отримання позики від Світового банку в рамках вказаного проєкту зазначено досягнення таргетного показника — проведення вакцинації 10 мільйонів українців з групи ризику. При встановленні цієї умови Світовий банк застосовує інструмент впливу на Уряд України шляхом надання компенсації в обсязі 30 мільйонів доларів США (по 3 долари США за щеплену особу) у разі виконання визначених зобов’язань, включених в умову позики.

Що мається на увазі під цією умовою. Україні потрібно провакцинувати 10 мільйонів осіб із пріоритетних груп населення повним курсом щеплення проти Covid-19 від вибраних постачальників медичних послуг відповідно до процедур, вказаних в Операційному посібнику.

Беручи до уваги, що реформування системи охорони здоров’я здійснюється за рахунок інвестиційних коштів міжнародних донорів, утворений інструмент тиску на прийняття важливих стратегічних рішень ставить Україну в фінансову залежність у період пандемії Covid-19.

У такий спосіб кредитно-фінансова установа отримала можливість впливати на кампанію з вакцинації, яка проводитиметься в Україні в межах затвердженого Національного плану вакцинації від Covid-19 на 2022 рік, та кампанії з вакцинації, яку реалізовуватимуть у 2023 році.

Як вбачається з Розпорядження Кабінету Міністрів України від 2 лютого 2022 року № 123-р, план вакцинації полягає у ревакцинації бустерною дозою тих, хто вже отримав базовий курс щеплення в 2021 році, та вакцинації тих, хто не отримав жодної дози. Для здійснення вакцинації населення до кінця року планують використати 80,5 мільйонів доз вакцини виробників компанії: Pfizer/BioNTech, Moderna, Oxford/AstraZeneca та Sinovac Biotech Ltd. У 2023 році можлива вакцинація модифікованою вакциною, що наразі знаходиться на стадії розробки.

В Україні кампанія з вакцинації буде продовжуватись ще протягом декількох років, незважаючи на нові заяви лідерів країн з прогресивною медичною системою про закінчення пандемії та припинення примусу до обов’язкової вакцинації, яка не виправдала сподівання щодо її ефективності як інструменту протидії поширення коронавірусної інфекції. Країна за країною визнають, що природний імунітет забезпечує більш тривалий та сильний захист від інфекції, симптоматичного захворювання та госпіталізації.

Проаналізувавши умови контракту, було знайдено відповідь на питання: чому Україна йде шляхом продовження політики примусової та масштабної вакцинації населення?

Справа в тому, що Уряд, отримуючи кредитні кошти, взяв на себе зобов’язання виконувати договірні умови, а саме провести кампанію з вакцинації всього населення України, незалежно від динаміки зменшення кількості нових виявлених випадків, смертей та госпіталізацій з Covid-19.

Кампанія з вакцинації буде набирати обертів, адже, згідно з меморандумом Міжнародного валютного фонду, однією з умов отримання фінансової підтримки економічної стабілізації в Україні у рамках Угоди «Стенд-бай» (SBA) є проведення вакцинації населення із показником 17 мільйонів українців до кінця 2021 року (станом на кінець 2021 року кількість вакцинованих повним курсом від Covid-19 склала лише 14 мільйонів осіб). Як вбачається зі змісту Додатку I Листа про наміри, кампанія з вакцинації залишатиметься ключовим елементом із відновлення економіки країни.

Крім того, підтвердженням прогнозу продовження кампанії з вакцинації є термін закінчення строку реалізації проєкту кампанії з вакцинації від Covid-19, передбаченого відповідно до Угоди про позику із Світовим банком, який триватиме до 31 березня 2023 року.

Вдалося виявити цікаву закономірність щодо періодичних проявів нагнітання атмосфери в інформаційному полі навколо необхідності вакцинуватись проти Covid-19. Вона полягає в тому, що психологічний тиск на людей здійснювався у відповідності до дат отримання виплат в межах кредитного договору, підписаного між Урядом та Світовим банком. Тобто кожного кварталу з моменту підписання угоди в Україні запроваджували різні способи тиску на людей з метою збільшити в цей час показники вакцинації, адже це основна умова отримання нових платежів, передбачених проєктом.

Одними з таких способів тиску стало поетапне затвердження переліку професій, яким обов’язково треба мати щеплення від Covid-19. В першу чергу до переліку професій з обов’язковою вакцинацією потрапили працівники закладів освіти, працівники центральних органів виконавчої влади та їх структурних підрозділів, а також працівники місцевих державних адміністрацій. За відсутність щеплення у таких працівників їх почали відстороняти від роботи без збереження заробітної плати.

Важливо зазначити, що зняття коштів здійснюється лише після того, як Банк отримає докази (дані з Електронної системи охорони здоров’я eHealth про кількість осіб, що отримали повний курс щеплення від Covid-19), прийнятні для Банку, за його формою та змістом, та з урахуванням вимог, викладених в Операційному посібнику і в Листі про процедури вибірки коштів і фінансову інформацію, що підтверджують досягнення відповідних показників виконання. Таким чином, Уряд через Міністерство охорони здоров’я повинен здійснювати належні заходи (запроваджувати обов’язкове щеплення від Covid-19 для всього населення), необхідні для досягнення показників виконання, передбачених угодою.

У разі відмови виконання програми вакцинації Світовий банк припинить виділення коштів та застосує до України штрафні санкції. Усвідомлюючи, що через це Уряд може бути підданий критиці, діюча влада вимушена буде виконати всі умови, передбачені проєктом, з метою недопущення затримки платежів та застосування Банком фінансових стягнень.

З огляду на вказане, міжнародна фінансова інституція «заштовхнула» Україну у фінансову залежність через інструмент кредитування кампанії з вакцинації.

Відповідно до графіку погашення амортизації, пов’язаної з комісією за надання вказаної позики, починаючи з 15 жовтня 2025 року до 15 квітня 2040 року, здійснюватиметься погашення кредиту у розмірі 3,23% від загальної суми кредиту, тобто від 90 мільйонів доларів США та відсоток від основної суми позики.

Фінансова підтримка у вигляді кредитування, яка начебто покликана забезпечити епідеміологічну безпеку країни, призведе до погіршення економічного становища України на найближчі двадцять років. Це відчує на собі не одне покоління українців.

Також важливо проінформувати громадян України, що однією з основних умов отримання кредитних коштів, крім проведення кампанії з вакцинації, є забезпечення відцифровування даних кожної особи в єдину базу.

Згідно із пунктом C. «Посібника з доставки та розподілу вакцин» Розділу I «Механізми реалізації» Додаткової статті № 2 Угоди про позику, необхідно провести процедуру обробки та збору персональних даних, відповідно до належної міжнародної практики.

Нині цей збір інформації щодо вакцинації в єдину базу здійснюється через мобільний додаток «Дія», на яку донедавна була проведена кібератака спецслужбами держави-агресора, що призвело до отримання агресором персональних даних мільйонів українців.

На додачу до попередніх кредитів Уряд уклав додаткову Фінансову угоду про позику з Європейським інвестиційним банком (ЄІБ) на суму 50 мільйонів євро для закупівлі «схваленої» вакцини (на розсуд Банку) для населення України та сучасного холодильного обладнання для мережі центрів вакцинації в межах програми «Розвитку муніципальної інфраструктури України».

Ця угода є частиною загальної ініціативи Team Europe щодо реагування на виклики пандемії. Закупівля вакцин за кредитні кошти проводилась британською компанією Crown Agents. Ця закупівля вакцин реалізується поза системою Prozzoro, а умови контрактів не розголошуються. Відповідно інформація про ціну, виробника та посередника конфіденційна та не підлягає до розголошення. Крім того, за такі послуги Crown Agents отримує 1% від укладеного контракту (сума комісійних становить 0,5 мільйони євро від загальної суми позики).

Як наслідок, Україна закупила невідомо за яку ціну вакцину від Covid-19 на розсуд спеціалізованої міжнародної агенції за рахунок отриманих кредитних коштів та сплатила за посередництво 16,4 мільйонів гривень.

Де державна програма «єПідтримка» взяла кошти на виплати щепленим?

Президент України Володимир Зеленський 15 листопада оголосив про створення державної програми «єПідтримка», яка покликана підтримати бізнес, що постраждав внаслідок пандемії, та простимулювати вакцинацію в державі. Система запрацювала за алгоритмом виплати 1000 гривень кожній особі, яка отримала повний курс щеплення двома дозами вакцини від Covid-19. Програму реалізовують через додаток «Дія», в якому власне генерується сертифікат про вакцинацію. Щеплена особа має змогу витратити отримані кошти за сферою інтересів: культура, освіта, пасажирські внутрішні перевезення, фізична культура і спорт, лікарські засоби та комунальні послуги.

Для реалізації анонсованої програми Верховна Рада України прийняла зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» щодо надання допомоги в рамках Програми “єПідтримка”».

В межах цього Закону були внесені зміни до додатків № 1 та № 3 щодо збільшення на 8 мільярдів гривень доходів державного бюджету для фінансування не затвердженої у відповідності до чинного законодавства програми «єПідтримка» (код видатків № 1070) за рахунок додаткових надходжень від податків на прибуток підприємств, ПДВ та рентної плати використання лісових та водних ресурсів України.

При цьому не конкретизовано, яким чином будуть отримані додаткові надходження до бюджету. Крім того встановлюється, що порядок надання допомоги в рамках програми «”єПідтримка”, її розмір та вимоги до суб’єктів затверджуються Кабінетом Міністрів України». Отже, у такий спосіб Уряд отримав на законній підставі повноваження приймати рішення щодо механізму реалізації популістичної програми «єПідтримка» в ручному режимі.

Кошти, про які йдеться у програмі «єПідтримка», могли бути отримані внаслідок перевиконання надходжень до бюджету за рахунок інфляції, прийняття Закону № 5600 та сприятливої кон’юнктури на зовнішніх ринках. Водночас вони могли бути використанні за напрямами, де їх катастрофічно не вистачає, наприклад, для потреб армії на закупівлю сучасного озброєння для захисту країни від військової агресії. Але Уряд спрямував кошти на виплати особам, які пройшли повний курс щеплення, з метою прискорити темпи виконання умов Угоди про позику, укладену зі Світовим банком для отримання чергових виплат на підставі наданих доказів дотримання темпів з вакцинації.

Для реалізації зазначеної програми Кабінет Міністрів України прийняв постанову № 1272 щодо затвердження «Порядку надання допомоги в рамках Програми “єПідтримка”». Розпорядником бюджетних коштів програми визначено Міністерство економіки України.

Виплати за програмою «єПідтримка» розпочалися з 19 грудня 2021 року та триватимуть до 18 грудня 2022 року. За короткий період часу на отримання обіцяної допомоги подали заявки 7,2 мільйони осіб, зареєстрованих в додатку «Дія». Фактично лише за чотири тижні щеплень українці отримали майже 7 мільярдів гривень, з яких 1,5 мільярди було витрачено на послуги та товари, передбачені постановами Кабінету Міністрів України.

Варто зазначити, що коштів, передбачених на програму «єПідтримка», у державному бюджеті на 2022 рік у розмірі 3 мільярдів гривень насправді не вистачить на виплати всім щепленим від Covid-19. Цього обсягу коштів достатньо лише для виплати 6 мільйонам громадян, які отримають бустерну дозу.

Тому з огляду на це для продовження популістичного проєкту із стимулювання вакцинації доведеться збільшувати видатки з державного бюджету або, можливо, залучати кредитні кошти, які Україна отримуватиме від міжнародних партнерів під зобов’язання вакцинувати все доросле населення і не тільки (ще й дітей віком молодше 12 років).

Висновки:

  1. В Україні відсутні лабораторії, які здатні проводити геномне секвенування коронавірусу для встановлення нового штаму коронавірусної інфекції. Водночас проводиться внесення помилкових даних до статистики кількості захворюваності серед населення шляхом визначення неправильного діагнозу пацієнтам «Омікрон» через ПЛР-тести.
  2. Україна взяла на себе зобов’язання провести кампанію з вакцинації всього дорослого населення, незважаючи на динаміку спаду захворюваності у світі та Україні, адже це основні вимоги кредиторів. Тобто Уряд опинився у заручниках кредитно-фінансових установ та у найближчі два роки проводитиме політику жорсткого примушування незгодних до щеплення від Covid-19.
  3. Країни Європейського Союзу (серед яких зокрема: Данія, Швеція, Норвегія, Греція, Чехія, та на підході: Франція, Португалія та Швейцарія) починають відмовлятись від обмежень щодо Covid-19. Вони скасували вимоги до тестування та вакцинації, яка не змогла зупинити поширення вірусу та його варіантів. Натомість в цей час Україна може стати місцем збору вакцин для утилізації. Мало того, що для закупівлі цих неефективних вакцин Україна продовжує набирати кредити, так ще й доведеться виділяти додаткові кошти з бюджету на утилізацію вакцин, які лікарі нездатні будуть вчасно використати через вже скорочений термін придатності. Відповідно спочатку ця вакцина для України була у дефіциті, а тепер ми маємо її утилізовувати за рахунок платників податків. Саме тому Уряд із самого початку року максимально швидко нарощував об’єми запасів вакцини на території України.
  4. Популістична програма «єПідтримка» не відіграла особливої ролі у пришвидшенні кампанії з вакцинації, бо до пунктів щеплень в першу чергу йдуть люди, які й так планували це зробити, але відкладали через певні життєві обставини та особисті міркування. При цьому навіть для цієї кількості щеплених коштів, передбачених вказаною програмою, не вистачить. Для надання грошової компенсації потрібно буде збільшувати державні видатки або залучати кредитні кошти під зобов’язання.
  5. На думку нашої редакції, ця інформація потрібна для того, щоб у читачів склалося загальне уявлення про те, що не можна на людських стражданнях та кредитних запозиченнях для подолання коронавірусної інфекції будувати бізнес-схеми для власного збагачення. Такі дії лише швидше затягують Україну в «боргову яму», за що доведеться розраховуватись не одному поколінню українців.

ІНШІ ПУБЛІКАЦІЇ