Дайджест новин Медичної сфери за період з 05.02.2022 по 12.02.2022

Медицина
Тижневий дайджест
05.02.2022-12.02.2022

Редакція Intelmag щоденно моніторить події і процеси, що відбуваються в Медичній сфері України, та виділяє з безмежного потоку найактуальніші — ті, які впливають на розвиток галузі та її трансформацію. У зазначеному матеріалі представлені події за період з 05.02.2022 по 12.02.2022.

Програму «єПідтримка» в черговий раз розширено

На цей раз грошову підтримку у розмірі 500 гривень отримають українці, які зробили щеплення бустерною дозою від Covid-19. Виплати почнуться з 14 березня 2022 року. Період використання цих коштів збільшено з чотирьох до дев’яти місяців.
Люди похилого віку та з інвалідністю (І та ІІ групи) матимуть змогу використати кошти програми «єПідтримка» на оплату житлово-комунальних послуг та ліків. Але тут виникає наступне питання: а людям з III групою інвалідності не потрібно купувати ліки? З огляду на це виявляється, що коштів, закладених програмою «єПідтримка», не вистачає на всіх українців.

Дофінасування популістичної програми зі стимулювання вакцинації населення в Україні призведе лише до збільшення дефіциту загального фонду державного бюджету на 2022 рік. Замість того, щоб піклуватись про українців кожного дня, Уряд виділяє кошти на марну вакцинацію населення, яка продемонструвала свою неефективність по всьому світі при цьому ще й створила дискримінацію в суспільстві.

Кабінет Міністрів України відкорегував бюджетну програму «Громадське здоров’я та заходи боротьби з епідеміями»

Уряд підтримав пропозицію Міністерства охорони здоров’я щодо зміни порядку використання бюджетних коштів, передбачених бюджетною програмою «Громадське здоров’я та заходи боротьби з епідеміями». Як вбачається з тексту Постанови № 103 від 09.02.2022, майже 490 мільйонів гривень спрямують на закупівлю спеціального обладнання, необхідного для проведення мікробіологічних хімічних та фізичних досліджень. Розпорядником цих коштів визначено центри контролю та профілактики хвороб, «Український науково-дослідний протичумний інститут імені І. І. Мечнікова» та «Центр громадського здоров’я». Крім того, 14 мільйонів гривень використають на закупівлю послуг медико-психосоціального супроводу пацієнтів із чутливим та мультирезистентним туберкульозом.

Важливо відзначити, що ці послуги надаватимуть установи приватного сектору, а саме: приватні медичні клініки, фізичні особи-підприємці та благодійні організації, які мають відповідну ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики та здійснюють діяльність у сфері протидії туберкульозу. Таким чином, Уряд виділив державне фінансування для надання медичних послуг медико-психосоціального супроводу пацієнтів, хворих на чутливий та мультирезистентний туберкульоз приватним лікарням.

В електронну систему охорони здоров’я інтегрують послуги з реабілітації

Прийнято Постанову Уряду, якою врегульовано питання вдосконалення нормативно-правової бази для надання електронних послуг у сфері охороним здоров’я. Відтепер електронна система охорони здоров’я здатна буде надавати послуги пов’язані з реабілітацією. Таке рішення забезпечить проведення збору даних в єдиній електронній системі у сфері надання медичних послуг.

На Хмельниччині почали продавати незареєстрований лікарський засіб від Covid-19

Деякі заклади у Хмельницькому почали продавати експериментальний препарат «Молнупіравір», про який ми розповідали в попередньому дайджесті. Напередодні його доставили до України та розподілили між регіонами в кількості 60 тисяч наборів, закуплених за бюджетні кошти. З них Хмельниччині передбачили 1 тисячу 536 курсів — це 61 тисяча 440 таблеток.

Міністерство охорони здоров’я стверджує, що препарат не може бути реалізований законним шляхом, адже його не реєстрували в Україні. Також МОЗ наголосило на тому, що ліки, ймовірно, можуть бути підробкою. Сам же препарат «Молнупіравір» зареєстрований як лікарський препарат для екстреного медичного застосування та може бути застосований лише під суворим наглядом лікаря в межах закладу охорони здоров’я.

Ймовірно, сам препарат «Молнупіравір» (виробництва компанії Azista, вартість якого може складати приблизно 3000 гривень) почали реалізовувати не в аптеках, а в приватних чи державних закладах охорони здоров’я, куди власне і було перерозподілено медичний препарат задля лікування коронавірусної інфекції. Для встановлення об’єктивної істини навколо цієї новини необхідно провести розслідування для викриття фактів про обставини вчинення вказаного правопорушення.

ІНШІ ПУБЛІКАЦІЇ