Програма медичних гарантій: проблематика та успіхи реалізації у 2021 році

Цей матеріал - Авторська думка.
Редакція сайту може не розділяти думку автора
Програма медичних гарантій: проблематика та успіхи реалізації у 2021 році

12 грудня кожного року за ініціативи ООН відзначається Міжнародний день універсального медичного охоплення. У зв’язку із цим Національна служба здоров’я України підбила підсумки 2021 року та прозвітувала про успіхи Програми медичних гарантій, за якою і реалізується принцип універсального медичного охоплення, що покликаний забезпечити доступність медичних послуг. Адже, як показує світова практика, благополуччя та якість життя громадян безпосередньо пов’язані із медичним обслуговуванням.

Які нові послуги пацієнти змогли отримати в 2021 році

Програма медичних гарантій — це перелік медпослуг, які пацієнт отримує на безоплатній основі. Для цього йому потрібно мати лише направлення від лікаря первинної медичної ланки (сімейного, терапевта чи педіатра). Програма медичних гарантій почала діяти з 1 квітня 2021 року, завдяки чому більше 3 тисяч медзакладів уклали угоди із НСЗУ та надають допомогу пацієнтам за бюджетні кошти. Більш того — переважна частина з них згодом зможе надавати весь комплекс медичної допомоги.

Як повідомила НСЗУ у своєму пості у фейсбуці, в 2021 році вдалось деталізувати та розширити Програму медичних гарантій, зокрема:

  • Хворі на туберкульоз мають лікуватись у стаціонарі лише тоді, коли у цьому справді є необхідність. Якщо ж організм пацієнта перестав виділяти бактерії, то він може проходити подальше лікування вдома під наглядом сімейного лікаря.
  • Те ж саме стосується і пацієнтів, що потребують психіатричної допомоги. Коли гострий період хвороби минає, пацієнт може повернутися додому. Подальшу допомогу йому надаватимуть мультидисциплінарні команди, які виїжджатимуть до пацієнта відповідно до плану лікування.
  • У цьому році додався метод перитонеального діалізу в амбулаторних умовах, а лікування та супровід пацієнтів із гематологічними та онкогематологічними захворюваннями тепер виділені як окремі напрями. Громадяни із вищезазначеними хворобами чи підозрою на них зможуть пройти безоплатну діагностику, зокрема КТ, МРТ, та УЗД.
  • Для інсулінозалежних пацієнтів у програму «Доступні ліки» додали інсулін, завдяки чому ліки тепер стали для них справді доступнішими, адже фінансування, яке здійснювала місцева влада, тепер здійснює НСЗУ безпосередньо аптекам. Також у програму «Доступних ліків» додалися препарати, призначені для лікування нецукрового діабету.

Окрім того, збільшились тарифи на пологи та на надання неонатальної меддопомоги. Лікування інфарктів та інсультів раніше тарифікувалося за єдиною ставкою, а зараз це три різні тарифи.

Фінансування програми

Що ж стосується фінансування, то у 2021 році на Програму медичних гарантій держава виділила 123,5 мільярдів гривень, з яких 14 мільярдів було направлено на екстрену медичну допомогу, 20 мільярдів 700 мільйонів гривень — на первинну, 4 мільярди 700 мільйонів гривень на лікування пацієнтів із онкологічними захворюваннями, 3 мільярди 700 мільйонів гривень — на лікування серцево-судинних захворювань, зокрема інфарктів та інсультів. Формування тарифів відбувалося у відповідності до фактичних витрат медичних закладів на лікування тих чи інших хвороб. Так, якщо раніше на лікування інсульту за єдиним тарифом держава виділяла 27 тисяч гривень на одного пацієнта, то зараз тариф на лікування із застосуванням ендоваскулярних втручань становить 97 тисяч гривень, що значно підвищує і якість обслуговування пацієнта, і його на шанси повноцінне одужання.

Що ж стосується бюджету на 2022 рік, то фінансування Програми медичних гарантій має зрости ще на 33,8 мільярди гривень. Відповідно збільшаться і тарифи, наприклад, на лікування тих же інсультів, допомогу при пологах, хіміотерапевтичне лікування та променеву терапію. Неонатальна допомога зросте із 113 на 135 тисяч гривень, а тариф на лікування онкогематологічних захворювань зросте із 54 до 74 тисяч гривень.

Поки НСЗУ хвалиться, лікарі нарікають

Кінець року — це пора подавання звернень на продовження договорів із НСЗУ, аби своєчасно отримати фінансування та мати змогу працювати із Програмою медичних гарантій. Проте, поки НСЗУ хвалиться здобутками, лікарі скаржаться, що сайт Служби не працює, як і поштова скринька, як і телефон. Окрім того, лікарі приватної практики, що співпрацюють із НСЗУ та надають спеціалізовану медичну допомогу, зокрема непаліативну, не отримують роз’яснень, як їм працювати із SmartTender (майданчик, через який лікарі та медзаклади подають заявки на співпрацю із НСЗУ). Тому виходить, що певні впровадження є, і вони мали б приносити користь і лікарям, і пацієнтам. Та натомість лікарі нарікають, що нововведення більше схожі на шкідництво.

Однак, чи то з огляду на скарги лікарів щодо проблем із роботою сайту НСЗУ, чи то з інших причин, але 15 грудня на своїй сторінці у фейсбуці Служба повідомила, що подачу звернень для укладення договору продовжено до 21 грудня 2021 року для надавачів спеціалізованої медичної допомоги та до 24 грудня для надавачів первинної медичної допомоги. Як зазначається в повідомленні, на цей час потрібні звернення подали 89% спеціалізованих медзакладів та 70% надавачів первинної медичної допомоги, які вже мають договір з НСЗУ. Заклади, які не встигнуть подати такі звернення, — не отримають фінансування та не зможуть надавати своїм пацієнтам послуги за Програмою медичних гарантій. Тому залишається сподіватись, що сайт Служби таки запрацює, і медики зможуть безперешкодно подати свої звернення.

Проблематика та висновки

  1. Як бачимо, ключові напрямки української медицини почали отримувати фінансування, і тарифи продовжують зростати, що має забезпечити належне обслуговування пацієнтів та дати шанс їм на одужання і швидке повернення до повноцінного життя. Проте, як часто трапляється, проблеми з’являються там, де їх найменше очікуєш. У нашому ж випадку — у налагодженні комунікації між медиками та НСЗУ, адже без роботи сайту важко налагодити роботу та неможливо отримати фінансування. Сподіваємося, що діджиталізація таки по-справжньому дійде до роботи Служби.
  2. Ще одна проблема медреформи — пацієнти продовжують платити за ті послуги, які мали б отримувати безкоштовно за Програмою медичних гарантій. Чому це продовжується:
  • Це пов’язано із провальною інформаційною політикою МОЗ, адже громадяни частіше за все навіть не знають, на які безоплатні послуги вони можуть розраховувати та як їх отримати.
  • Стара система не хоче здаватись, і з пацієнтів продовжують вимагати кошти. Найкращий шлях боротьби із подібним — різностороннє розповсюдження інформації про другий етап медичної реформи та Програму медичних гарантій, адже «ознайомлений — значить озброєний». Пацієнт, який знає про свої права, зможе самостійно їх відстоювати та захищати.

ІНШІ ПУБЛІКАЦІЇ