Omicron: чим небезпечний та якими є методи захисту від нового штаму

Omicron: чим небезпечний та якими є методи захисту від нового штаму

Поява нового типу коронавірусу Sars-Cov-2 поклала край оптимізму експертів та загальним надіям на швидке закінчення пандемії Covid-19. Всесвітня організація охорони здоров’я офіційно класифікувала вірус, що мутував, і привласнила йому код Omicron. Інформація про новий тип коронавірусу, яка надходить із різних країн, на даний момент є уривчастою та подекуди суперечливою. Медики висловлюють побоювання, що «Омікрон» гірше визначається тестами. Існує версія, що новий мутований вірус вже «навчився» обходити імунний захист — отже, вакцинація більше не слугує гарантією легкого перебігу хвороби.

Всесвітня організація охорони здоров’я дізналася про новий варіант коронавірусу 24 листопада від влади Південної Африки, де на той момент вже більше двох тижнів спостерігалося зростання захворюваності на Covid-19. У той же день ВООЗ взяла під посилене спостереження варіант B.1.1.529 (попередня назва «Омікрону»). А 26 листопада ВООЗ додала новий штам коронавірусу Omicron до списку, що викликає занепокоєння — поряд із Delta, Alpha, Beta і Gamma.

Україна відреагувала на застереження ВООЗ 2 грудня. Згідно із Постановою Кабінету Міністрів України № 1246 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України № 1236», починаючи з 3 грудня 2021 року, на період дії карантину перетин державного кордону заборонений для осіб, які прибули з Південно-Африканської Республіки, Республіки Ботсвани, Зімбабве, Намібії, Королівства Лесото, Королівства Есватіні, Республіки Мозамбік, Республіки Малаві та перебували на території зазначених країн не менше семи днів протягом двох тижнів. Ці обмеження були встановлені як запобіжний захід з протидії поширенню на території України нового штаму коронавірусу B.1.1.529 або Omicron.

Omicron: чим небезпечний та якими є методи захисту від нового штаму
Вірус SARS-CoV-2 , що викликає COVID-19, під мікроскопом

Що собою являє штам Omicron?

Вчені передбачають, що для дослідження та розуміння рівня тяжкості цього підтипу коронавірусу може знадобитися більше часу — від декількох днів до декількох тижнів. По суті Omicron є нестандартним варіантом коронавірусу та має велику кількість мутацій (32), вже знайдених в інших варіантах, включаючи Delta (у якого, для порівняння, всього вісім мутацій).

Епідеміологи вимірюють зростання поширення Omicron, використовуючи індекс відтворення вірусу R — це середня кількість нових випадків, викликаних кожною інфекцією.

Наприкінці листопада Національний інститут інфекційних захворювань Південної Африки (The National Institute For Communicable Diseases — NICD) у Йоганнесбурзі визначив, що R у нововиявленого штаму Omicron вище 2 (це означає, що вірус поширюється досить швидко).

«Вірус може мати підвищену передачу, розширену здатність поширюватись від людини до людини, а також може обійти частини імунної системи»,

____________________________

— зазначає професор університету Квазулу-Наталь (University of KwaZulu-Natal — UKZN) Річард Лесселс.

 

З усіх виявлених в Omicron мутацій майже 2/3 розташовані в тому фрагменті геному, який визначає склад спайк-протеїну. Йдеться про той самий білок, з якого складаються шипи вірусу, що нагадують сонячну корону.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Вакцинація в Україні: контракт з компанією Pfizer продовжено до 2023 року

 

З цього витікають три важливі висновки:

  1. Оскільки саме шипи допомагають вірусу проникати в клітину, будь-яка зміна форми білка може означати, що вірус еволюціонував і «навчився» робити це ефективніше.
  2. Часто саме завдяки шипам визначається збудник хвороби. Багато ПЛР-тестів запрограмовані на пошук саме спайк-протеїну, а значить, зміна його форми може позначитися на якості діагностики.
  3. Нейтралізація шипів є основним завданням антитіл — як у перехворілих, так і у вакцинованих. Отже, будь-які зміни в білку можуть призвести до зниження імунітету і послабити дію вакцин.

У зв’язку з високим ризиком передачі нового штаму коронавірусу 29 листопада міністри охорони здоров’я G7 заявили про необхідність проведення ряду невідкладних дій по всьому світу. Тож, деякі країни, в тому числі й Україна, посили свої кордони проти нової загрози.

На сьогоднішній день новий штам коронавірусу Omicron був виявлений в Австралії, Австрії, Бельгії, Великобританії, Канаді, Данії, Німеччині, Гонконгу, Ізраїлі, Італії, Португалії, Іспанії, Швеції та Нідерландах.

Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден закликав американців не панікувати та зазначив, що влада працює з фармацевтичними компаніями над створенням плану дій у надзвичайних ситуаціях на той випадок, якщо населення потребуватиме нових вакцин.

«Цей варіант являє собою привід турбуватися, а не панікувати, ми будемо продовжувати намагатися перемогти цей новий варіант»,

____________________________

—  констатує президент Джо Байден після зустрічі у Білому Домі із своєю командою протидії поширенню коронавірусу Covid-19.

Нова вакцина від Pfizer проти Omicron

Зважаючи на застереження вчених щодо малоефективності існуючих вакцин проти Omicron, компанія Pfizer заявила про свою готовність за 100 днів проапгрейдити свою вакцину. Імовірно, найближчим часом відповідними розробками займуться й інші виробники вакцин від Сovid-19.

Отже, на тлі інтенсивного поширення нового штаму коронавірусу та прогнозованої малоефективності дії існуючих на сьогоднішній день вакцин виникає логічне питання. Чи є правильним продовження політики примусової вакцинації та посилення карантинних обмежень для невакцинованого населення як у світі, так і в Україні?

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Неопубліковані досліди: Вакцина Moderna викликає побічні ефекти у молодших вікових груп

ІНШІ ПУБЛІКАЦІЇ