Заборонити не можна дозволити: медичний канабіс для важкохворих

Заборонити не можна дозволити: медичний канабіс для важкохворих

В Україні не перший рік обговорюють можливість легалізації медичного канабісу. Противники ідеї вважають, що марихуана — наркотичний засіб, і її легалізація підвищить рівень злочинності, кількість наркозалежних у країні та зробить наркотики доступними для дітей. Прихильники легалізації посилаються на десятки досліджень, які доводять користь канабісу в лікувальних цілях та успішний міжнародний досвід використання канабісу в медицині, особливо у випадках, коли інші ліки є безсилими, а допомога хворим — вкрай необхідною. Днями питання медичного канабісу актуалізували 127 пацієнтських організацій, які звернулися до президента Володимира Зеленського з вимогою його легалізації.

Отже, нагадаємо, що коноплі (лат. сánnabis) — одна із найдавніших сільськогосподарських рослин, яка традиційно багато років вирощується в Україні. Канати, шнури, тканини, парусина, мішковина — далеко не повний перелік речей, що здавна виготовляли з конопляних волокон. У промислової коноплі є сородичка — медична марихуана, або канабіс, яка відрізняється вмістом унікальних молекулярних компонентів, так званих cannabinoids (канабіноїдів). Вважається, що хімічний склад коноплі складається з як мінімум 113 різновидів канабіноїдів. Але основними діючими речовинами є два: ТГК (тетрагідроканнабінол) і КБД (канабідіол). Промислові коноплі мають низький вміст ТГК і високий КБД. Медична навпаки — містить велику кількість психоактивних канабіноїдів ТГК, і малу — протидіючих на психіку канабіноїдів КБД. Саме велика кількість психоактивних канабіноїдів у медичному канабісі та відсутність достатньої кількості клінічних досліджень щодо ефекту впливу була причиною заборони вирощування рослин з високим вмістом ТГК та їх використання (вживання) в багатьох країнах світу.

Дослідження канабісу із високим змістом КБД, з перспективою його застосування в офіційній медицині, поглибилися наприкінці 70-тих років минулого століття. З тих пір вченими всього світу було проведено декілька тисяч клінічних досліджень. Майже 50% із них проведені за останні десять років. Рівень клінічно підтверджених доказів ефективності лікарських засобів (ЛЗ) на основі тетрагідроканнабінолів було наведено у «Всесвітній доповіді про наркотики, 2017 рік», підготовленій Управлінням Організації Об’єднаних Націй з наркотиків і злочинності. Згідно звіту ООН в багатьох країнах світу були розроблені законодавчі акти, які дозволяють використання канабіноїдних ЛЗ. Сьогодні застосування медичного канабісу в офіційній медицині дозволено у понад 60-ти країнах світу, в тому числі: Америці, Канаді, Австралії, Німеччині, Італії, Нідерландах, Польщі, Великобританії та Ізраїлі.

Результати клінічних випробувань говорять про те, що сорти канабісу з концентрацією ТГК до 5% підходять для використання в якості медичних засобів, тому що здійснюють достатній терапевтичний ефект та викликають легкі побічні ефекти. В Україні дозволено вирощувати і використовувати тільки технічну коноплю, в якій вміст ТГК не перевищує 0,08%. В Євросоюзі допустимий відсоток ТГК для технічних сортів у два з половиною рази вищий і становить 0,2%, Канаді і США — 0,3%, в Австралії і Новій Зеландії — 0,5%, у Швейцарії — 1%.

Обговорення легалізації медичного канабісу на законодавчому рівні України вперше відбулося у 2019 році. Із подачі виконуючого обов’язки Міністра охорони здоров’я Уляни Супрун був зареєстрований законопроєкт №10313 «Про забезпечення фундаментального права на життя». Але після розпуску парламенту новообраним президентом Володимиром Зеленським, як і передбачає регламент, документ зняли з розгляду. Пізніше Зеленський включив питання легалізації медичного канабісу в Україні до свого опитування та отримав підтримку 64% респондентів. У червні минулого року у Верховній Раді було зареєстровано проєкт закону № 4553 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання обігу конопель в медичних цілях, науковій та науково-технічній діяльності». За ним було ще три альтернативних законопроєкту: № 4553-1, 4553-2, 4553-3.

Врешті, був створений законопроєкт № 5596 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання обігу конопель в медичних цілях, науковій та науково-технічній діяльності», за основу якого взяли законопроєкт № 4553. 13 липня 2021 року під час голосування у першому читанні законопроєкт № 5596, який консолідував в собі всі чотири раніше створених, не був підтриманий необхідною кількістю голосів та був відправлений на доопрацювання.

Переваги та недоліки медичного канабісу

З одного боку, канабіс — засіб від хронічного болю, розсіяного склерозу, на його основі створюються медикаменти для: полегшення болю для онкологічних хворих, епілептиків, людей з посттравматичним синдромом та хворобою Альцгеймера. Медичний канабіс набагато безпечніший за опіати, оскільки неможливо спровокувати передозувати їм і він викликає набагато менше звикання. З іншого боку, в проведених вченими дослідженнях були виявлені «обмежені докази» зв’язку між вживанням марихуани та низкою негативних наслідків, включаючи підвищений ризик раку яєчок, провокування серцевого нападу, хронічних обструктивних захворювань легень та ускладнень вагітності. Доведено, що вживання марихуани може спричинити ризик виникнення проблем із психічним здоров’ям, включаючи депресивні, біполярні розлади, суїцидальні думки серед постійних споживачів марихуани. Відомо, що активне вживання марихуани погіршує пам’ять і увагу.

Світовий ринок канабісу

Аналітична компанія Data Bridge Market Research зазначає, що середньорічний темп приросту світового ринку медичного канабісу з 2021 до 2028 року очікується на рівні 25,16%. У 2028 році його розмір складатиме $67,3 мільярдів. На глобальному ринку найбільшу частку мають країни Північної Америки. Домінуючу позицію серед них займає США: медичний канабіс легалізований у більшості штатів. Згідно статистичних даних нині його вживають щонайменше кілька мільйонів американців.

Ключовими виробниками канабісу на американському ринку вважаються:

Curaleaf Holdings — виробник медичного канабісу, штаб-квартира розташована в Уейкфілді (Массачусетс). Компанія володіє і керує десятками диспансерів, через які реалізує свою продукцію. Ринкова капіталізація $12,5 мільярдів.

Green Thumb Industries — виробник рекреаційної та лікувальної марихуани, до ребрендингу називався «Bayswater Uranium Corporation». Через серію суббрендів реалізується медичний канабіс, а також харчові продукти, масла і самі рослини в сушеному вигляді.

Trulieve Cannabis — компанія через свої дочірні компанії займається вирощуванням, зберіганням, продажем і розповсюдженням медичного канабісу.

Cresco Labs — виробник марихуани, що володіє, виробничими потужностями та мережею диспансерів. Крім медичної марихуани, випускає концентрат і рідини для вейпа.

Другу позицію в рейтингу виробників медичного канабісу в Північній Америці займає Канада, яка ще у 2001 році дозволила використання продукту.

Лідерами в країні є наступні компанії:

Canopy Growth — виробник канабісу з капіталізацією близько 15,5 мільярдів доларів. Має 90% продажів на канадському ринку.

Aurora Cannabis — компанія має ліцензії на вирощування, імпорт і розповсюдження продуктів із медичного канабісу. Під брендами «San Rafael», «Daily Special», «Aurora Drift», «Whistler Cannabis Co», «WoodStock», «AltaVie» реалізується рекреаційний канабіс, а також продукти з добавками. Працює на ринках США та Канади, освоює європейський.

Cronos — інноваційна канабіноїдна компанія, що виробляє і реалізує добавки з конопель, косметику.

Aphria — працює на ринку рекреаційної марихуани.

Tilray — американська компанія, яка працює на ринку Канади з 2013 року. Продукція компанії поширюється у США, Німеччині, Австралії, Нової Зеландії, Португалії. Нещодавно запустила суббренд «High Park Company».

Аналітики прогнозують, що до кінця 2025 року Європа відвоює найбільшу частку світового виробництва медичного канабісу. За даними нового дослідження компанії «The European Cannabis Report: 6th Edition» обсяги європейського ринку медичного канабісу у 2021 році можуть збільшитися на 75% порівняно з 2020 роком, сягнувши 406 мільйонів євро. Очікується, що протягом наступних 5 років ринок зростатиме в середньому на 67,4% щороку та за підсумками 2025 року може становити 3,2 мільярди євро. За даними дослідження більше половини обсягів продажу припадатиме на Німеччину. Також значну частку ринку можуть сформувати Франція та Великобританія.

Законопроєкт № 5596, що з ним не так?

13 липня 2021 року українські парламентарі провалили голосування за Проєктом закону № 5596 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання обігу конопель в медичних цілях, науковій та науково-технічній діяльності». Оцінимо його зміст. Розробниками пропонується внести зміни до: Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я», Закону України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори», Закону України «Про Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності». Основні положення законопроєкту пропонують: дозволити діяльність підприємств з культивування лікарських конопель після отримання відповідної ліцензії; створити уповноважений орган у сфері обігу лікарських конопель; запровадити подвійний контроль від МВС та МОЗ шляху від виробника до пацієнта цих препаратів; створити електронний реєстр всіх препаратів на основі конопель; дозволити українським науковцям досліджувати препарати на основі медичного канабісу; виключити з переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів — канабідіол та промислові коноплі; отримання ліків із медичного канабісу за електронним рецептом лікаря.

На перший погляд це виглядає так, ніби наміри законотворців щодо № 5596 виключно позитивні для українців. Проте, якщо дійсно заглибитись в його структуру та контент, з’являються питання. Так, статтю 1 Закону Україну «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори» пропонується доповнити окремою частиною, відповідно до якої «для цілей цієї статті вміст тетрагідроканабінолу у рослинах роду коноплі (Cannabis) підтверджується описом сорту рослин, внесених до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні, або встановлюється випробувальною лабораторією, що здійснює діяльність відповідно до законодавства про технічні регламенти та оцінку відповідності, або іншою юридичною особою, що проводить експертизи наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів у порядку, встановленому законом».

Однак опис сортів рослин, внесених до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні не передбачає можливості точного визначення фактичного вмісту тетрагідроканабінолу у рослинах роду коноплі. Запропонований варіант вирішення цього питання недосконалий та створює ризики оцінки вмісту наркотичної речовини, яка підлягатиме контролю з боку Національної поліції України. Крім того, використання в статті формулювання «або іншою юридичною особою» створює передумови допуску невизначених суб’єктів до участі в проведенні експертизи наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та сприяє роботі «ручних лабораторій», які будуть проводити експертизу на підприємстві в інтересах компаній з вирощування рослин із завищеним рівнем вмісту тетрагідроканабінолу під виглядом «промислової коноплі».

Кому все це вигідно?

Законопроект № 5596, на думку експертів, є запитом транснаціональних корпорацій, які мають на меті створити майданчик із вирощування медичної та промислової коноплі в Україні, що буде експортуватись до США, Канади та Євросоюзу. Одним із непрямих доказів вищезазначеному може служити громадська діяльність більш ніж 60 організацій, які виступають за легалізацію канабісу в Україні, натхненниками яких є благодійні фонди «Пацієнти України» та «100% Життя». Дві зазначені громадські організації функціонують за кошти грантодавців від USAID та міжнародний фонд «Відродження». За ініціативи цих організацій у січні 2019 року на сайті Верховної Ради була зареєстрована петиція з вимогою «Законодавчо врегулювати канабіс для науки та медицини — захистити конституційні права громадян». Експерти вважають, що з метою збільшення обсягів вирощування рекреаційної коноплі США та Канада планують розширювати географію та шукають додаткові площі за межами країн. Також потенційними гравцями на ринку українського «конопляного» бізнесу можуть стати бізнесмени з Російської Федерації. На території цієї країни дозволено культивувати сорти коноплі лише із вмістом тетрагідроканабінолу не більше 0,1% та використовувати коноплі лише в промислових цілях. Одним із потенційних інвесторів на ринку, що формується, є власник компанії «Ренесанс Страхування», інвестбанкір Борис Йордан. Йордану належить найпотужніший в США виробник канабісу з капіталізацією понад $3,5 мільярдів.

ІНШІ ПУБЛІКАЦІЇ