Аналіз новин тижня в Медичній сфері за період з 01.11.2021 по 05.11.2021

Медицина
Тижневий дайджест

Ми в редакції Intelmag на постійних засадах надаватимемо щотижневний аналіз новини в Медичній сфері України. Метою сьогоднішньої публікації є аналіз найзначущіх новини, що впливають на сферу, і відбулись в період з 01 листопада по 05 листопада 2021 року

Понад 120 громадських організацій закликали Президента України Володимира Зеленського відновити розгляд питання про медичний канабіс

Дата: 02.11.2021

Коротко: 128 пацієнтських та громадських організацій повторно звернулися до Президента України з вимогою узаконити ліки на основі медичного канабісу. Народний депутат України Ольга Стефанишина повідомляє, що новий текст законопроєкту готує Міністерство охорони здоров’я.

Аналітика: 128 пацієнтських та громадських організацій на чолі з благодійним фондом «Пацієнти України» та благодійною організацією «100% Життя» повторно звернулися до Володимира Зеленського з вимогою легалізувати медичний канабіс.

Попередньою спробою легалізації канабісу в Україні був законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання обігу конопель в медичних цілях, науковій та науково-технічній діяльності», ініціатором якого була Ольга Стефанишина.

У результаті лише 184 народних депутати проголосували «ЗА», проваливши законопроєкт у першому читанні (лише 152 із 230 «слуг», 7 з 14 з «ЄС», 7 з 15 з групи «За майбутнє» та 18 з 19 з «Голосу»). Голосів не вистачило, аби відправити документ на доопрацювання в комітет.

Важливо зазначити, у своєму дописі у мережі Facebook Ольга Стефанишина повідомляє, що вона володіє інформацію про те, що Міністерство охорони здоров’я України підготував новий текст законопроєкту з легалізації канабісу та в найближчий час ініціюватиме його розгляд.

Легалізація медичного канабісу в Україні в тому вигляді, який просовують його ініціатори, несе в собі приховані ризики для національної безпеки України, а тому ми продовжуватимемо слідкувати за розвитком подій навколо цієї ситуації.

В Україні підписали меморандум для стимуляції розвитку біотехнологічного кластера

Дата: 03.11.2021

Коротко: Міністерство охорони здоров’я та благодійна організація «Благодійне товариство “Фонд миру та розвитку”» підписали Меморандум про співпрацю із впровадження заходів розвитку біотехнологічної інфраструктури в Україні.

Аналітика: За даними інформаційного агентства Укрінформу Міністерство охорони здоров’я та благодійна організація «Благодійне товариство “Фонд миру та розвитку”» підписали меморандум про співпрацю у розбудові біотехнологічної інфраструктури України.

Повідомляється, що Фонд планує провести дослідження ринку біотехнологій в Україні разом із «Центром економічної стратегії», щоб виявити слабкі місця та потенційні можливості сфери. У майбутньому результати дослідження будуть використані для підготовки Національної стратегії з розвитку біотехнологій у країні. Крім того, сторони меморандуму домовились провести експертну оцінку чинного законодавства.

Важливо зазначити, що «Фонд миру та розвитку» володіє торговельною маркою «альянс християн-професіоналів», займається соціальною допомогою та не має ніякого відношення до сфери біотехнологій.

Це схоже на те, що у невідомої «зацікавленої» сторони з’явиться інструмент вимивання бюджетних коштів у розмірі 100 мільйонів гривень, які закладені на розвиток біокластеру.

Кабінет міністрів України залучить «Crown Agents» до закупівлі вакцини від COVID-19 за кредитні кошти

Дата: 03.11.2021

Коротко: Уряд дозволив проводити закупівлю вакцини проти гострої респіраторної хвороби Covid-19 за кредитні кошти в рамках спільного з Європейським інвестиційним банком проєкту «Програма розвитку муніципальної інфраструктури України».

Аналітика: Кабінет Міністрів України 3 листопада 2021 року видав постанову № 1136 «Деякі питання фінансування закупівлі вакцини проти гострої респіраторної хвороби Covid-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», якою визначено закупівельну організацію вакцини для України за кредитні кошти в рамках спільного з Європейським інвестиційним банком проєкту «Програма розвитку муніципальної інфраструктури України».

Закупівлі проводяться за бюджетною програмою Міністерства охорони здоров’я 2301270 «Проведення вакцинації населення від гострої респіраторної хвороби Covid-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

Крім того, уряд вносить зміни до Порядку використання коштів передбачених на проведення вакцинації населення від Covid-19, якими може встановлюватися попередня оплата на строк до 9 місяців.

Європейський інвестиційний банк для реалізації цього проєкту виділить Україні кредит на суму в 50 мільйонів євро виключно на закупівлю вакцини проти короновірусної інфекції.

Варто зазначити, що залучення міжнародних організацій до закупівлі ліків та вакцин впроваджувалось як тимчасовий механізм. Зокрема, Закон України № 269-VIII, який регламентує механізм залучення спеціалізованих організацій, припиняє свою дію 01.04.2022 року.

Виникає питання: чому цим знову займатиметься міжнародна спеціалізована фінансова організація, а не Державне підприємство «Медичні закупівлі України»?

Відповідь криється в умовах контрактів, які укладає «Crown Agents» із постачальникам. Адже закупівля вакцин проводиться поза системи «Prozzoro», а умови контрактів не розголошуються. Відповідно інформацію про ціну, виробника та посередника приховують. Крім того, за такі послуги «Crown Agents» отримує 1% від укладеного контракту. Як наслідок, Україна продовжує закуповувати невідомо за яку ціну вакцину від Covid-19, тільки тепер ще за рахунок кредитиних коштів.

Україна та Ізраїль об’єднають зусилля в боротьбі з пандемією COVID- 19

Дата: 04.11.2021

Коротко: 4 листопада 2021 року відбулася зустріч Міністра охорони здоров’я та посла Держави Ізраїль в Україні. У ході обговорень нових напрямків співробітництва сторони домовились про залучення інвестицій в українську систему охорони здоров’я від ізраїльських інвесторів. Важливо відзначити, що в першу чергу їх цікавить сектор державно-приватного партнерства. Окрему увагу приділили обміну досвідом у сфері функціонування університетських клінік.

Аналітика: Відомо, що в ході зустрічі Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко домовився з послом Ізраїлю в Україні Міхаелєм Бродським про обмін досвідом та сприяння в організації навчання українських медиків на базі ізраїльських клінічних лікарень.

Натомість Віктор Ляшко розпочав діалог про залучення ізраїльських інвесторів в сектор державно-приватного партнерства. Можливо припустити, що ізраїльських інвесторів можуть цікавити українські біотехнології, сегмент «нової економіки», яка зростає найбільш динамічно — приблизно на 10-12% на рік. Важливо зазначити, що на даний час дослідження в галузі біотехнологій ведуться на базі Національного медичного університету імені Олександра Олександровича Богомольця, Інституту молекулярної біології та генетики, Інституту ендокринології, Інституту нейрохірургії та Інституту біохімії імені Олександра Володимировича Паладіна.

В Україні працюють різні медичні установи, які надають послуги у цій сфері сучасної медицини. Крім надання широко спектру медичних послуг, проводиться науково-дослідна робота.

Разом з тим, в Україні зосереджена велика кількість висококваліфікованого медичного персоналу, який здатен забезпечити високий рівень надання медичних послуг за цим напрямом. Власне кажучи, це і може приваблювати Ізраїль інвестувати в цей сектор медицини. За словами президента України, Ізраїль є важливим партнером у регіоні Близького Сходу, а завдяки Угоді про зону вільної торгівлі відкриваються нові можливості для розширення двосторонньої співпраці. Таким чином, можливо в найближчий час спостерігати двосторонні проєкти в секторі біотехнологій за участі спеціалістів Ізраїлю на базі вітчизняних дослідних інститутів.

 

Хто нарешті очолить Національну службу здоров’я України

Дата: 05.11.2021

Коротко: Міністр охорони здоров’я визначився із кандидатурою на посаду голови Національної служби здоров’я України. Як відомо, такою кандидатурою стала заступниця голови Чернівецької обласної державної адміністрації. Відповідне рішення було ухвалено за результатами співбесіди із кандидатами, яка відбулася 5 листопада 2021 року.

Аналітика: Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко рекомендуватиме Кабінету Міністрів України призначити на посаду голови Національної служби здоров’я Гусак Наталію Борисівну.

Нині вона займає посаду заступниці голови Чернівецької обласної державної адміністрації.

У 2019 році її призначили завдяки протекції Іллі Павлюка, який після невдалої спроби отримати контроль над митницею зайнявся розширенням впливу на сферу охорони здоров’я.

Дотепер головним претендентом на посаду голови Національної служби здоров’я України був Дмитро Самофалов.

Однак, внаслідок розбіжностей поглядів Іллі Павлюка із Офісом Президента та посилення керівного складу Міністерства охорони здоров’я кадрами з міжнародних організацій, на посаду голови Національної служби здоров’я України була запропонована кандидатура Наталії Гусак, яка одночасно очолює громадську організацію «Пацієнти Буковини» (41665971).

При цьому її чоловік Гусак Юрій Дмитрович упродовж короткого терміну очолював патронатну службу апарату Черкаської обласної державної адміністрації за часів каденції колишнього губернатора Черкащини
Боднара Романа Миколайовича, що у свою чергу досить добре знайомий з Іллею Павлюком.

Водночас, Наталія Гусак довгий час працювала регіональним координатором із підтримки реформи охорони здоров’я у Чернівецькій та Івано-Франківський області та експертом програми «U-LEAD з Європою».

При цьому вона досить тісно знайома з Уляною Супрун, Ольгою Стефанишиною, Дмитром Шерембеєм та Володимиром Курпітою, останній власне і допоміг просунути питання медичної реформи в Україні за фінансового сприяння Міжнародного фонду «Відродження», створивши Стратегічну дорадчу групу з питань медичної реформи, до якої входив на той час Ляшко Віктор Кирилович.

Цікаво, що в інтерв’ю «Українській правді», Віктор Ляшко на питання стосовно його фаворита на посаду Голови національної служби здоров’я України «Це хтось з колишньої команди Уляни Супрун?», відповів:
«Поки не оберемо голову, не буду говорити».

Вищевказане свідчить про те, що кандидатура Наталії Гусак на посаду голови основного казначейства системи охорони здоров’я була погоджена як з контрабандистом Іллею Павлюком, так із міжнародною спільнотою, яка має на меті продовжити реалізовувати реформу охорони здоров’я.

Незабаром рішенням Кабінету Міністрів України призначать Наталію Гусак на посаду голови Національної служби здоров’я України.

Важливо також звернути увагу на те, що Національна служба здоров’я України втілює медичну реформу та є її головним інструментом.

Саме тому голова служби повинен витримати політичний тиск тих, хто буде проти будь-яких реформаторських дій, та муситиме реалізовувати непопулярні рішення для медичної спільноти.

У зв’язку з цим голову служби обрано на термін 5 років з правом повторного призначення без обов’язкового проведення конкурсу на ще один строк.

Таким чином, незалежно від того, як буде змінюватись політична ситуація в країні, кадровий склад та політика Національної служби здоров’я буде незмінною.

ІНШІ ПУБЛІКАЦІЇ