Що таке програма COVAX?

Що таке програма COVAX?

У 2019 році світ зіштовхнувся із пандемією короновірусної інфекції нового типу SARS-CoV-2, який є збудником хвороби Covid-19.

Хвороба настільки швидко почала поширюватись, що з метою її стримування довелось застосовувати безпрецедентні заходи, такі як:

– закриття кордонів;

– припинення залізничного, авіа- та автобусного перевезення;

– запровадження жорстких локдаунів;

Введення таких обмежень дозволили контролювати передачу інфекції між людьми, однак суттєво зупинити поширення хвороби не вдалося. Це змусило Всесвітню організацію охорони здоров’я (далі – ВООЗ) оголосити, що найефективнішим способом боротьби з пандемією буде вакцинація людей по всьому світу для досягнення колективного імунітету.

У зв’язку з цим, всього через сім місяців після початку клінічних досліджень була схвалена перша вакцина Comirnaty (спільно розробили німецька біотехнологічна компанія BioNTech та американський фармакологічний концерн Pfizer).

Наразі до переліку вакцин, які дозволені ВООЗ для використання в надзвичайних ситуаціях відносяться сім вакцин (цей список поповнюється в міру того, як ВООЗ вивчає та схвалює інші антиковідні вакцини)

Що таке програма COVAX?

В той же час, масштаби пандемії створили величезний глобальний попит на вакцини в усьому світі, оскільки всі поточні і майбутні обсяги вакцини вже замовлені і попередньо закуплені міжнародними організаціями та національними урядами.Відповідно, з метою забезпечення доступу до вакцин проти Covid-19 у квітні 2020 року було створено COVAX.

COVAX – це унікальна міжнародна ініціатива з виробництва та централізованої закупівлі вакцин від Covid-19. Вона забезпечує співробітництво урядів і виробників з метою забезпечення того, щоб вакцини були доступні як багатим країнам, так і країнам з низьким рівнем доходу.

Програму спільно очолюють Всесвітній Альянс з вакцинування та імунізації (GAVI, the Vaccine Alliance), Коаліція з питань інновацій щодо готовності до епідемій (CEPI), Всесвітня Організація Охорони Здоров’я (ВООЗ), а також Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) спільно з Панамериканською організацією з охорони здоров’я (PAHO), які взаємодіють з виробниками та партнерами щодо закупівель вакцин Covid-19, їхнього перевезення, логістики та зберігання.

ЮНІСЕФ закуповує і транспортує матеріали для імунізації, такі як шприци, безпечні контейнери для їх утилізації та обладнання холодового ланцюга, таке як холодильники для вакцин. COVAX підтримує дослідження та розробку нових вакцин, інвестуючи в них з одночасним узгодженням ціни з фармацевтичними компаніями.

Мета COVAX – забезпечити постачання у 2 мільярдів доз безпечних і ефективних вакцин по всьому світу, які пройшли перевірку регулюючих органів і/або отримали схвалення ВООЗ до першого кварталу 2022 року. Вакцина буде запропонована в рівному розмірі усім країнам пропорційно населенню. При тому, спочатку пріоритет надаватиметься медичним працівникам, а потім програма розширюватиметься, для охоплення вразливих груп населення, таких як літні люди та особи з хронічними захворюваннями.

На сьогодні, до Фонду COVAX приєдналися 190 країн, в тому числі 98 країн з більш високим рівнем доходу і 92 країни з низьким і середнім рівнем доходу, які мають право на підтримку своєї участі в Фонді завдяки механізму фінансування у вигляді попередніх зобов’язань у Фонді COVAX, механізмі Гаві – Gavi Advance Market Commitment for COVID-19 Vaccines
(далі –Gavi COVAX AMC), який фінансують переважно коштом офіційної допомоги з розвитку (Official Development Assistance), а також за рахунок внесків приватного сектора та благодійності.

Україна приєдналась до COVAX саме в рамках механізму Gavi COVAX AMC відповідно поданої заявки 07.12.2020 року, яку 11.12.2020 року верифікували. Згідно з цим Україна має отримати 8 мільйонів доз вакцини від Covid-19 на безоплатній основі, якою планують щепити 4 мільйонів українців. Gavi COVAX AMC використовує кошти офіційної допомоги від донорів Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) для стимулювання фармацевтичних виробників шляхом забезпечення гарантій достатньої закупівлі обсягу вакцин. Такі умови дозволяють компаніям в повному обсязі реалізувати свою продукцію у відповідний термін передбачений внутрішніми домовленостями з COVAX. Основними контриб’ютерами ОЕСР за розміром внеску до бюджету вважаються
США (23%), Японія (13%) та Німеччина (8%).

Наразі компанія з керування коштами програми COVAX інвестувала понад 10 мільярдів доларів США задля забезпечення вакциною 92 країни з обмеженими ресурсами. Слід зазначити, що COVAX входить як основа до програми з Прискореного доступу до інструментів протидії Covid-19 (Access to COVID-19 Tools (ACT) Accelerator), яка власне і координує діяльність розподілу вакцини між країнами. Акселератор утворений 24 квітня 2020 року на базі Всесвітньої організації охорони здоров’я за ініціативи уряду Французької Республіки, Європейської комісії та Фонду «Білла і Мелінди Гейтс» на вимогу лідерів країн G 20 для вирішення питання подолання пандемії коронавірусної інфекції Covid-19.

Беремо до уваги, що це інструмент в першу чергу забезпечує інтереси країн, в яких безпосередньо зосереджені потужності з виробництва вакцин проти Covid-19, що супроводжується відсутністю прозорості та звітуванню щодо реальної ціни та справедливого розподілу між країнами, які увійшли до переліку країн з низьким рівнем фінансових ресурсів. Для отримання вакцин в межах програми COVAX Україні, як і іншим учасникам була сформована умова звільнити фармацевтичні компанії з виробництва вакцин чи інших препаратів для лікування Covid-19 від відповідальності за наслідки, які можуть виникнути при застосуванні їх продукції. У зв’язку з цим Верховна Рада України прийняла Закон, яким власне кажучи виконала основну умову механізму COVAX.

Ухвалений Закон України 1353-IX «Про внесення зміни до статті 9-2 Закону України «Про лікарські засоби» щодо державної реєстрації вакцин або інших медичних імунобіологічних препаратів під зобов’язання» набрав чинності 27 березня 2021 року. Цікаво, що механізм COVAX не надав обґрунтованих підстав необхідності прийняття вищезазначеного Закону, адже ціль механізму спрямована на забезпечення надання 92 країнам з низьким та середнім рівнем доходів, в який входить Україна, отримати дози безпечних та ефективних вакцин, а не навпаки. Якщо такі наслідки відбудуться та приведуть до інвалідності чи смерті, держава зобов’язується надати у повному обсязі матеріальну компенсацію постраждалому. Однак встановити такі наслідки від вакцинації практично неможливо, а тому це може перетворитись на проведення небезпечного експерименту над людьми.

В рамках роботи COVAX передбачений власний інструмент одноразової компенсації особам, які отримали серйозні побічні ефекти після отримання вакцини від Covid-19 до 30 червня 2022 року, які фінансуються за рахунок невеликого збору з кожної дози, що розподіляються до цих країн.

Що таке програма COVAX?

Загалом від початку року до України вже завезли в рамках міжнародної допомоги за програмою COVAX 4 490 760 доз вакцин від Covid- 19. Очікується, що до кінця 2021 року Україна отримає достатню кількість вакцин від різних виробників для щеплення 20% населення від Covid-19 у межах програми COVAX.

ІНШІ ПУБЛІКАЦІЇ