Аналіз новин тижня: період з 23.10.2021 по 30.10.2021

Медицина
Тижневий дайджест

Ми в редакції Intelmag на постійних засадах надаватимемо щотижневний аналіз новини в Медичній сфері України. Метою сьогоднішньої публікації є аналіз найзначущіх новини, що впливають на сферу, і відбулись в період з 23 жовтня по 30 жовтня 2021 року.

Новина: Уряд оновив правила міжрегіонального перевезення та посилив контроль за дотриманням карантинних обмежень.

Дата: 25.10.2021

Коротко: Кабінет Міністрів України вчергове оновив правила міжрегіонального перевезення пасажирів та посилив контроль за дотримання карантинних обмежень від 20.10.2021 року. Зокрема відбулося перекладення відповідальності за відсутність COVID-сертифікату з водіїв на пасажирів

Аналіз: Кабінет міністрів України опублікував постанову № 1096 від 20.10.2021,

якою внесли зміни до постанови № 1236 від 09.12.2020 та запровадили нові карантинні правила. Вказані зміни слід дотримуватись з 27 жовтня 2021 року.

Так, постанова передбачає:

– нові правила відвідування засудженої особи в місцях позбавлення волі;

– заборону перевезення пасажирів авіаційним та залізничним транспортом у міжобласному та міжнародному сполученнях без наявності у них Covid-сертифікату, негативного результату тестування на Covid-19
(ПЛР-тест) та довідки про одуження від Covid-19 (перевізник несе відповідальність за наявність у всіх пасажирів вказаних документів);

– заборона користуватись послугами регулярних та нерегулярних перевезень автомобільним міжрегіональним та міжнародним транспортом, крім перевезень легковим автомобілем до п’яти осіб разом з водієм, без наявності у них Covid-сертифікату, негативного результату тестування на Covid-19 (ПЛР-тест) та довідки про одуження від Covid-19 (відповідальність перекладено з перевізника на пасажира, в такому разі на особу працівником поліції може бути складено протокол про адміністративне порушення за статтею 44-3 «Порушення правил щодо карантину людей» кодексу про адміністративні порушення у розмірі від 17 000 до 34 000 гривень);

– дозвіл перевіряти працівникам Національної поліції, Національної гвардії, посадовим особам уповноваженими місцевими органами документи що підтверджують вакцинацію від COVID-19, ПЛР-тест або довідку про одуження від Covid-19 завдяки додатку «Дія» для ідентифікації особи (однак працівник поліції чи інша посадова особа не має права перевіряти у людини ковідні сертифікати, адже це не передбачено чинним законодавством України, у разі таких дій це перевищення службових повноважень поліцейського);

– відсторонення від роботи працівників та державних службовців, які ухиляються від проведення обов’язкових профілактичних щеплень проти СOVID-19, яким обов’язково необхідно мати щеплення від Covid-19 згідно наказу Міністерства охорони здоров’я (читайте в попередніх дайджестах).

Новина: Працівники Міністерства охорони здоров’я успішно завершили навчання за програмою сертифікації у сфері державно-приватного партнерства

Дата: 26.10.2021

Коротко: Троє працівників Міністерства охорони здоров’я отримали сертифікацію міжнародного рівня

Аналіз: Третій етап навчання за програмою сертифікації міжнародного рівня в сфері державно-приватного партнерства (ДПП) «Certified PPP Professional (CP3P) APMG Execution» для представників державного сектору в Україні за фінансової підтримки та сприяння Міжнародної фінансової корпорації (IFC) та Міністерства економіки України спільно з Агенцією ДПП завершився 24.10.2021 року.

Навчання проводиться американською компанію Association of Project Management Group International (APMG) на замовлення Світового банку.

Троє працівників Міністерства охорони здоров’я отримали сертифікат про проходження навчання у сфері державного-приватного партнерства, які займатимуться підготовкою концесійних проєктів у сфері медицини.

Зокрема відповідно до розпорядженням Кабінету Міністрів України № 1581-р від 16.12.2020 «Про затвердження переліку пріоритетних для держави інвестиційних проєктів до 2023 року», визначено перелік пілотних проєктів з реалізації державно-приватного партнерства у сфері охорони здоров’я.

Перший – будівництво сучасної лікарні загального профілю на базі Клінічної лікарні швидкої медичної допомоги у місті Львові.

Другий – будівництво корпусу невідкладних станів Полтавської обласної клінічної лікарні імені Миколи Васильовича Скліфосовського.

Третій – створення радіологічного центру при Національному інституті раку.

Хто ж є основними стейкхолдерами реалізації державно-приватного партнерства в охороні здоров’я в Україні? На сам перед це міжнародні фінансові організації на зразок Світового банку та Європейського банку реконструкції та розвитку, завдяки яким і проводиться подібне навчання.

Фінансові інституції шукають подібні об’єкти інфраструктури по всій країні з метою інвестування на підставі укладених договорів про партнерство. Водночас для фінансових інституцій існує ряд ризиків пов’язаних з управлінням такими проєктами зі сторони українських чиновників.

Саме для відстоювання власних інтересів, Світовий банк за рахунок власних коштів залучає іноземних експертів, які навчають ефективній роботі в межах державно- приватного співробітництва представників профільного міністерства.

Новина: Міністерство охорони здоров’я дозволило клінічне випробування нової вакцини від Covid-19

Дата: 27.10.2021

Коротко: Клінічне випробування для оцінки ефективності, безпечності й імуногенності ад’ювантної рекомбінантної білкової вакцин COVID-19, виробництва компанії Sanofi Pasteur Inc, проводитимуть в медичних закладах України

Аналіз: Міністерство охорони здоров’я своїм наказом № 2352 від 27.10. 2021 року, дозволило проведення клінічного випробування вакцин проти Covid- 19 в закладах охорони здоров’я приватної форми власності:
ТОВ «Центр сімейної медицини плюс», ТОВ «Едельвейс Медікс», ТОВ «Медбуд-Клінік», ТОВ «Медичний центр «Салютем», ТОВ «Медична клініка «Благомед».

Вакцина створена французькою компанією Sanofi спільно з британською GlaxoSmithKline.

«VAT00008» – це рекомбінантна білкова субодинична вакцина, що містить шипковий білок SARS-CoV-2, який виробляється в клітинах комах за допомогою бакуловірусного вектора. Водночас, включає ад’ювант (речовина, що пришвидшує та підсилює дію основного компонента) виробництва GlaxoSmithKline. Він використовує ту ж технологію, що і вакцина проти грипу Flublok від Sanofi.

Метою дослідження «VAT00008» є оцінка ефективності, безпеки та імуногенності моновалентних та двовалентних вакцин для профілактики Covid-19.

Запит на проведення відповідного дослідження подав український представник міжнародної французької компанії в Україні
ТОВ «Санофі-Авентіс Україна».

Компанія планує залучити до проведення III фази дослідження понад 35 000 дорослих учасників з різних країн (Колумбії, Домініканської Республіки, Гані, Гондурасу, Індії, Японії, Кенії, Мексики, Нігерії, Пакистану, Шрі-Ланки, Уганди, США),
в тому числі з України.

Компанія Sanofi у разі вдалого проведення клінічного дослідження планує поставити 100 мільйонів доз до Сполучених Штатів Америки майже на 2,1 мільярди доларів.

Новина: В столиці Києві введено «червону» зону

Дата: 28.10.2021

Коротко: Постійна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) вжила заходів із запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби Covid-19, спричиненої короновірусом SARS-CoV-2

Аналіз: Постійна Комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій міста Києва додатково ввела карантинні обмеження (протокол № 68 від 28.10.2021), відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 1236 від 09.12.2020 та протоколу позачергового засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій № 42 від 28.10.2021 у місті Києві встановити з 00:00 01.11.2021 «червоний» рівень епідеміологічної небезпеки поширення гострої респіраторної хвороби Covid- 19, спричиненої короновірусом SARS-CoV-2.

Рішення ініційовано у зв’язку з анонсованою акцією протесу проти примусової вакцинації в Україні 03.11.2021, організованою правозахисником
Остапом Стаховим (засновник руху «Права Людини»).

З метою не допустити великого організованого мітингу під стінами Верховної ради України, влада намагається створити цьому перешкоди користуючись черговою хвилею захворювань.

Наразі єдиним можливим способом для «антивакцинаторів» дістатись до місця проведення акції є приватний легковий автотранспорт. Вже зараз люди активно домовляються про те як вони дістануться до Києва в телеграм каналах.

Важливо відзначити, що саме з цією метою було запроваджено так звані «ковідні пости» на яких працівники поліції перевірятимуть сертифікати щеплень, хоча це є порушенням конституційних прав про охорону здоров’я та свободу пересування.

Основні карантинні обмеження:

– забороняється перебувати в будь-якому громадському місці без захисних масок;

– перевезення пасажирів громадським транспортом, у тому числі метрополітеном лише за наявності дійсного ПЛР тесту, ковід сертифікату чи довідки про одуження;

– робота закладу освіти, закладів громадського харчування, хостелів, установ соціального захисту, спортивних закладів, розважальних центрів дозволяється за умови наявності у відвідувачів та робітників дійсного ПЛР тесту, ковід сертифікату.

ІНШІ ПУБЛІКАЦІЇ