Вартість електроенергії для населення зміниться навесні 2022 року

Цей матеріал - Авторська думка.
Редакція сайту може не розділяти думку автора
Вартість електроенергії для населення зміниться навесні 2022 року

У серпні 2021 року Кабінет Міністрів виніс рішення про фіксацію тарифів на комунальні послуги для населення (побутові споживачі) на період опалювального сезону 2021-2022. Постанова Уряду № 859 передбачає, що в період з 1 жовтня 2021 року до 30 квітня 2022 року тариф на електроенергію для побутових споживачів (населення) складатиме 1,44 гривні за кВт/год обсягом до 250 кВт. Підставою для визначення обсягу стали статистичні дані середньомісячних обсягів споживання електроенергії (168кВт). Втім, на думку окремих експертів, з якими я погоджуюсь, зимове споживання електроенергії перевищуватиме визначені Урядом обсяги, а отже реальної економії не буде. Межі реальної економії закінчуються на 251 кВт/год, а розрахункова вартість тарифу складе 1,68 гривні за кВт/год за повний обсяг споживання.

Однак попри усі намагання та завіряння прем’єр-міністра Дениса Шмигаля та міністра енергетики Германа Галущенка реальна вартість електроенергії зростає, щоправда, не безпосередньо, а опосередковано. Уряд гарантував економію на рівні щонайменше 60 гривень для кожного домогосподарства. Фінансове забезпечення «економії» лягло на плечі державної генерації (ПрАТ «Укргідроенерго» та ДП «НАЕК “Енергоатом”») у вигляді механізму фінансового ПСО (PSO — Public Service Obligation).

Аналізуючи нову модель тарифікування електроенергії в Україні, ми вказували, що зниження тарифу для домогосподарств провокує зростання вартості товарів та послуг, що в рази перевищить економію.

Так і відбулось, адже за даними Мінстату, у 4 кварталі 2021 року загальна вартість «продуктового кошика» зросла до рівня 44% середньої місячної заробітної плати для України (попередній показник — 40%) та в середньому становитиме 6 265 тисяч гривень (раніше — 5 695 тисяч гривень). Таким чином, реальне зростання щомісячних витрат для середньостатистичного українця складає 950% (570 гривень) від оголошеної економії.

Крім того, зросли витрати і державних компаній. У грудні 2021 року ПрАТ «Укргідроенерго» публічно попередило про можливу нестачу коштів для виконання зобов’язань за фінансовим ПСО. І це був далеко не перший сигнал стурбованості з боку державних компаній.

То чого ж очікувати від цін на електроенергію після 30 квітня?

Окремі представники експертного середовища стверджували, що влітку 2021 року ринкова вартість кВт/год в Україні становила 4 гривні. Сьогодні ж, зважаючи на зобов’язання України перед МВФ щодо визначення кінцевої вартості комунальних послуг, вартість 1 кВт електроенергії за внутрішньо українськими цінами мала б сягати щонайменше 3,5 гривень (без ПДВ) та тарифних елементів, а з ними — принаймні 5,1 гривень за 1кВт/год.

Опалювальний сезон майже завершився, термін дії Постанови Уряду закінчується за два місяці. Нарощення боргів обленерго перед генерацією та компаніями-постачальниками зберігається попри їх дотування за рахунок фінансового ПСО. Вартість тарифоутворюючих елементів зростає, резерви для стримування закінчуються. А від КМУ, Міненерго та НКРЕКП новин не чути.

Поглядаючи одним оком на європейську енергетичну мережу та оцінюючи шлях, який Україні доведеться пройти, наше інше око заплющене, хоча має дивитись на європейські цінові тенденції. Адже після інтеграції до ENTSO-E ціни на внутрішньому ринку корелюватимуться з європейськими.

При використанні європейських цін за основу обрахунку середня собівартість 1кВт сьогодні становила б 4,7 гривні, а в платіжках — щонайменше 6,3 гривень за кожен кіловат.

Цікаво буде спостерігати за спробами приведення комунальних тарифів у відповідність до європейських норм. Чи урядовці знайдуть інший вихід із ситуації зростання вартості електроенергії майже в чотири рази протягом одного року?

ІНШІ ПУБЛІКАЦІЇ