Опалювальний сезон 2021–2022 в Україні: цьогорічні особливості та проблеми генерації

Цей матеріал - Авторська думка.
Редакція сайту може не розділяти думку автора
Опалювальний сезон 2021–2022 в Україні: цьогорічні особливості та проблеми генерації

У поточному опалювальному сезоні особлива увага прикута до газу та вугілля з двох основних причин. Перша — це рекордні ціни на них. Друга — вони є паливом для українських ТЕС і ТЕЦ, які «балансують» українську енергосистему. У той же час базова атомна генерація бере на себе головний удар. Відомо, що від початку опалювального сезону, за даними «Укртрансгазу», запаси у сховищах скоротилися майже на 40%. Із понад 2 мільярдів кубів газу, який в українських сховищах зберігали іноземні компанії, не залишилося майже нічого — нерезиденти вже вивели його.

За даними Міністерства енергетики України, на 1 січня 2022 року в українських газових сховищах знаходилось понад 13,5 мільярдів кубів газу. На 30 січня 2022 року там було вже на понад 2 мільярди кубів менше — лише 11,456 мільярдів, а на 3 лютого 2022 року — 11,193 мільярдів кубометрів.

Опалювальний сезон 2021–2022 в Україні: цьогорічні особливості та проблеми генерації
Фото (с) MPE.KMU.GOV.UA

Нагадаю, що не весь газ, який фізично знаходиться у сховищах, можна використовувати. Зазвичай, до 5 мільярдів кубів — це «технічний» газ, що потрібен для належної роботи системи трубопроводів.

За оперативними даними січня, щоденно зі сховищ відбирали від 70 до 80 мільйонів кубів газу. Отже, на лютий та березень його має вистачити буквально впритул — і то тільки за умов, якщо у лютому стоятиме помірно «тепла» погода, а з електричною енергією та теплопостачанням не відбудеться кризових ситуацій.

Позитивні прогнози щодо достатньої кількості газу надають і в Уряді та НАК «Нафтогаз України». У якості підтвердження цьому наводяться дані про те, що в Україні вже бували роки, коли запаси були так само малими або ще меншими. Але при цьому не згадується минулий рік, коли запаси газу перевищували теперішні майже вдвічі.

Не будемо забувати про те, що на кінець сезону у сховищах майже не залишиться газу для балансування системи, та їх доведеться наново заповнювати до наступної зими. Крім того, зауважу, що транзит російського газу територією України скоротився до рекордно низького рівня.

Голова Оператора ГТС Сергій Макогон на своїй сторінці у фейсбук оприлюднив такі дані:
«Якщо у доковідному 2019 у першій половині січня в середньому за добу Росія транспортувала через Україну близько 250 млн кубів газу, у 2020 — 83,4 млн кубів, у 2021 — 124,6 млн кубів, то за перші 16 днів січня цього року середньодобовий транзит складає лише 52,4 млн кубів».

Ситуація із запасами вугілля є дещо кращою, ніж на початку зими, щоправда, лише завдяки переважно імпортним поставкам.

«Ми стабільно проходимо опалювальний сезон, постачання вугілля, за підсумками місяця, перевищує споживання. Станом на сьогодні запаси вугілля на 200 тисяч тонн більші, ніж в аналогічний період минулого року», — зазначив Юрій Власенко.

Запаси вугілля на складах теплоелектростанцій (ТЕС) станом на 31 січня 2022 року становили 657,2 тисяч тонн, що на 7,9% менше порівняно із запасами на 24 січня.

Згідно з інформацією Міністерства енергетики України, у лютому очікується імпорт вугілля морським шляхом 5 суднами загальним обсягом понад 450 тисяч тонн: 2 судна — для приватної, а 3 — для державної генерації. Тривають постійні перемовини щодо збільшення обсягів постачання.

Але факти свідчать про інше: запаси вугілля на ТЕС зросли, але все ще відстають від необхідних нормативних обсягів для сталої роботи, визначених самим Урядом.

Опалювальний сезон 2021–2022 в Україні: цьогорічні особливості та проблеми генерації
Фото (с) MPE.KMU.GOV.UA

Майже всі ТЕС (10 із 12) станом на 31 січня мають менші фактичні запаси (жовта лінія), ніж гарантовані (синя лінія).

Врешті, згідно із заявою міністра енергетики України Германа Галущенка, на сьогодні резерв генерації складає близько 600 МВт — атомна генерація, 400 МВт — ТЕС та близько 2,5 тисяч МВт — ГЕС та ГАЕС.

Отже, з огляду на усе описане ми всі охоче віримо, що черговий опалювальний сезон, як черговий челендж для вітчизняної енергетичної системи, Україна подолає успішно. Але основні проблеми галузі так і залишатимуться невирішеними.

Проблеми генерації у поточному опалювальному сезоні

  1. Провальна цінова і тарифна політика

Тарифна політика, встановлена Міненерго, призвела до того, що зараз у нас майже не існує тих, кому Уряд не надавав би пільгові умови закупівлі енергоресурсів. На ринку природного газу блакитне паливо за пільговими цінами отримують домогосподарства, бюджетні установи та організації, харчові підприємства, комунальні служби тощо.

Нагадаю, що 5 січня Міністерство аграрної політики та продовольства України затвердило перелік підприємств виробників продовольчих товарів, які будуть отримувати природний газ (українського видобутку приватних компаній) за пільговою ціною. До цього переліку увійшло понад 6,8 тисяч підприємств.

Отже, невідпрацьований пільговий механізм, який передбачає спеціальні тарифи для окремих підприємств, що створюють соціальну продукцію (молочні продукти, яйця, масло, жири тощо), породив нову схему, коли підприємства задля отримування дешевого блакитного палива почали змінювати КВЕДи.

Якщо вірити планам чиновників, пільги на «соціальний» газ будуть діяти до кінця квітня, після чого все повернеться до ринкових цін. А це означає, що газовий «розпродаж» триватиме ще як мінімум три місяці.

Інші суб’єкти господарювання отримують газ за цінами, прив’язаними до спекулятивних зовнішніх котирувань. Як наслідок — промисловість зупиниться, і більше половини підприємств не зможуть працювати, отримуючи хоча б мінімальний прибуток. Це стосується не лише ринку природного газу, а й усіх інших енергетичних ринків.

2. Низька надійність енергопостачання

Суттєвою проблемою національної енергетичної системи є зношеність. Її основні параметри — це відсутність системи дублювання, резервної системи та брак високоманеврових акумульовальних потужностей. У будь-який момент ця система може вийти з ладу. Як наслідок — ми матимемо велику кількість аварійних зупинок.

Радіти зарано

На сьогоднішній день в Україні працює 15 атомних енергоблоків. Але для базової генерації країни існує чіткий затверджений графік ремонту: два атомних енергоблоки мають піти на ремонт у середині лютого, ще чотири — протягом березня. Згідно із даними, наведеними членкинею колегії Державної інспекції ядерного регулювання України Ольгою Кошарною на її сторінці у фейсбук, на ремонт у лютому підуть: РАЕС-1 — з 16.02, ХАЕС-2 — з 18.02; в березні: ЗАЕС-1 — з 01.03.2022, ЗАЕС-3 — з 13.03, ЮУАЕС-3 — з 07.03 та РАЕС-2 — з 17.03.

Не слід забувати, що друга половина лютого у нас буває дуже холодною та вітряною, а березень часто за погодними умовами прирівнюється до зимових місяців. Тож переможні реляції для Міненерго озвучувати ще зарано.

Найбільшою інтригою цього опалювального сезону стане не фініш, а старт та підготовка до нового ОС. Які способи поповнення запасів вугілля та диверсифіковані шляхи постачання газу ми використовуватимемо? Та чи будемо ми готові зустріти не таку теплу зиму?

ІНШІ ПУБЛІКАЦІЇ