Дайджест новин Енергетичної сфери за період з 08.01.2022 по 16.01.2022

Енергетика
Тижневий дайджест
з 08.01.2022 по 16.01.2022

Редакція Intelmag щоденно моніторить події і процеси, що відбуваються в Енергетичній сфері України, та виділяє з безмежного потоку найактуальніші — ті, які впливають на розвиток галузі та її трансформацію. У зазначеному матеріалі представлені події за період з 08.01.2022 по 16.01.2022.

ДІЯРУ почала експертизу палива Westinghouse для другого типу реакторів українських АЕС

Необхідність переведення вітчизняних атомних електростанцій на альтернативні види ядерного палива — закономірний наслідок виваженої відмови від допуску російської сторони до українських АЕС. Саме американська компанія Westinghouse стала новим постачальником паливних елементів для АЕС. Необхідність участі ДІЯРУ викликана комплексністю питання використання «нерідного» палива, що передбачає модернізацію реакторів, у даному випадку — ВВЕР-440 Рівненської АЕС. Внесення будь-яких модифікацій — потенційний ризик для стабільної та безпечної роботи складної системи. Саме тому ДІЯРУ має керуватись принципами доцільності та безпеки при розгляді пропозицій ДП НАЕК «Енергоатом» щодо можливостей використання палива, виробленого компанією Westinghouse. Зважаючи на кадрові ротації та очікувану лояльність чинному міністру енергетики, виконуючий обов’язки голови інспекції Олег Коріков може прийняти рішення в інтересах окремих зацікавлених фізичних та юридичних осіб, котрі мають на меті особисте збагачення за рахунок державних коштів, що виділятимуться для модернізації реакторів ВВЕР-440, а не забезпечення енергетичної стабільності держави.

НКРЕКП має намір затвердити зміни до «Ліцензійних умов провадження господарської діяльності на ринку природного газу»

Згідно з проєктом, ліцензіати будуть зобов’язані вносити відомості про споживачів до «інформаційної бази даних споживання природного газу». Уряд так і не вирішив серію питань щодо адміністрування бази, і, не виключено, що результати нещодавнього кібернетичного посягання на державні ресурси і досі не прийняті до уваги. Закон України передбачає, що база міститиме дані про державні та приватні об’єкти підвищеної небезпеки, і інформація про недоліки в їх функціонуванні може поставити під загрозу не лише стабільність їх роботи, а й життя українців.

Офіс президента анонсував підвищення тарифу «Укренерго» для виплат за «зеленим» тарифом

«Зелений» тариф — камінь спотикання української енергетики. Попри його надвисоку вартість, варіант законодавчої зміни його розмірів не розглядався через ряд причин, серед яких — стабільність енергосистеми. Щоб якось  врегулювати ситуацію з боргами перед «великими» гравцями, на регіональному рівні обмежуються побутові власники ВДЕ-генерацій. Збільшення тарифів «Укренерго» (диспетчеризація та передача) вже викликали занепокоєння у державних генерацій, адже саме вони покривають різницю у реальній та встановленій вартості електроенергії для населення. Тому, поки діють соціальні тарифи, будь-які зміни ставлять під загрозу фінансову стабільність ДП НАЕК «Енергоатом» та ПрАТ «Укргідроенерго». Окрім державних генерацій, під «ударом» знаходяться усі непобутові споживачі, адже вони сплачують не ринкову вартість електроенергії, а 102-відсотковий тариф (ринкова вартість+тарифи «Укренерго»+тариф ОСР+RAB-тариф), а тому будь-яке тарифне коливання стосуватиметься і їх. Вирішення проблеми «зеленого» тарифу шляхом збільшення тарифної складової — це витягування грошей з бюджету (держкомпанії) та населення (кінцеві споживачі продукції непобутових споживачів).

Президент України підписав так званий Закон «Про локалізацію»

12 січня підписано проєкт закону України № 3739 «Про внесення змін до Закону України “Про публічні закупівлі”» щодо створення передумов для сталого розвитку та модернізації вітчизняної промисловості. Основна мета Закону виходить з його назви та має на меті покращити циркуляцію державних коштів у вітчизняному циклі виробництва. Найбільший вплив Закон матиме на енергетичну та видобувну сфери. Державні компанії повинні будуть «підганяти» план закупівель та потенційні міжнародні програми і договори під норми Закону «Про локалізацію». Не зважаючи на вірогідний позитив для сфери та держави в цілому, його реалізація може супроводжуватись завищенням цін на продукцію недобросовісними постачальниками або «прокладками», адже державні компанії будуть змушені здійснювати закупівлю локалізованої продукції, аби не порушувати норми Закону.

Азербайджан анонсував нові рішення щодо співпраці з Україною в енергетиці та нафтопереробці

Цього тижня відбувся візит президента Азербайджану Ільхама Алієва до України, результатом якого стало підписання двосторонніх документів про співпрацю, зокрема у сферах енергетики та нафтопереробки. Основним азербайджанським гравцем в Україні є ТОВ «Сокар енерджі Україна» (засноване державною нафтовою компанією Азербайджанської республіки — SOCAR), що і стане основною рушійною силою посилення співпраці України та Азербайджану. Протягом 2021 року мала місце системна тенденція прийняття рішень в інтересах компанії SOCAR та її дочірніх організацій. Рішення приймались на місцевому, секторальному (НАК «Нафтогаз») та державному  («Велике Будівництво», перекриття дефіциту нафтопродуктів, зменшення акцизу) рівнях.

Дайджест новин Енергетичної сфери за період з 08.01.2022 по 16.01.2022

ІНШІ ПУБЛІКАЦІЇ