Криза в ПрАТ «Укргідроенерго»: підприємство неспроможне стримувати тарифи на електроенергію для населення

Криза в ПрАТ «Укргідроенерго»: підприємство неспроможне стримувати тарифи на електроенергію для населення

На жаль, редакція журналу виявилась правою у прогнозах щодо проходження опалювального сезону 2021-2022 у частині «ефективності» нової моделі ПСО, а саме у її недоцільності та збитковості для держави.

Приватне акціонерне товариство «Укргідроенерго» та державне підприємство «НАЕК “Енергоатом”» у січні-березні 2022 року зіткнуться з відсутністю коштів на виконання зобов’язань щодо покладених на них спеціальних обов’язків (ПСО) з часткової компенсації вартості електроенергії для населення.

Криза в ПрАТ «Укргідроенерго»: підприємство неспроможне стримувати тарифи на електроенергію для населення
ПрАТ «Укргідроенерго»(с) uhe.gov.ua

По суті, ТОП-посадовець ПрАТ «Укргідроенерго» публічно визнає нову модель фінансового ПСО, запроваджену з 1 жовтня 2021 року, неефективною та руйнівною для державних електроенергетичних генерацій.

«Та модель ПСО, яку закладало Міненерго, там 300 мільйонів гривень був максимум, ми на сьогодні маємо 1 мільярд 300 мільйонів витрат по ПСО лише на місяць, і до кінця року, я думаю, у нас понад 3 мільярди гривень буде», —

_____________________________

зазначає Богдан Сухецький — заступник генерального директора ПрАТ «Укргідроенерго» з комерційної діяльності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Це вже не перший «сигнал» стурбованості, що надходить від державних генерацій. Не так давно (30 листопада) ДП «НАЕК “Енергоатом”» виступило проти підвищення вартості одного з елементів вартості електроенергії, а саме постанов НКРЕКП від 01.12.2021 № 2454 та № 2455.

Відмінність між двома компаніями полягає в тому, що керівництво ДП «НАЕК “Енергоатом”» надто лояльне до чинного очільника Міненерго Германа Галущенка і навіть перед загрозою цілковитої збитковості висловлюється досить обережно, на відміну від ПрАТ «Укргідроенерго».

Необхідністю переходу з товарного на фінансове ПСО стало бажання створити фіксований тариф на електроенергію для населення на рівні 1,44 гривні за кВт. Ініціатива вилилась у Постанову Кабінету Міністрів України від 11 серпня 2021 року № 859, згідно з Додатком 1 до якої, стовпами «соціального» тарифу, а точніше такими собі спонсорами, визначались ДП «НАЕК “Енергоатом”» та ПрАТ «Укргідроенерго».

Екскурс в історію фінансового ПСО

Ідейна мета ПСО — забезпечення доступності комунальних послуг для малозабезпечених верств населення. Так, обов’язки авансування ПСО полягли на державні генерації ПрАТ «Укргідроенерго» та ДП «НАЕК “Енергоатом”».

Як має відбуватися фінансування?

  1. Державні компанії авансують ПСО («Укргідроенерго» перерахувало ДП «Гарантований покупець» 1 мільярд гривень);
  2. Генерації реалізують продукцію за ринковими цінами;
  3. Постачальники універсальних послуг купують її за ринковою вартістю і визначають загальний обсяг різниці між двома величинами: тариф та ринкова вартість;
  4. Цю «різницю» їм компенсує ДП «Гарантований покупець»;

Джерело фінансування компенсації — перерахунок отриманих державними генераціями коштів (у розрахунок береться не прибуток, а загальний обсяг) у розмірах, визначених Урядом.

Нібито все просто, але не так сталось, як гадалось, і стабільність державних компаній тремтить, немов осінній лист, від кожного подиху у бік ПСО.

Можливо, Міненерго варто втрутитись у ситуацію і спробувати стабілізувати її, але не таким чином, як це відбулось з ДП «Гарантований покупець».

Висновки:

  1. Варто констатувати, що в гонитві за псевдо-гарантіями стабільності цієї зими Уряд та Міненерго могли занапастити наступний рік для державних компаній.
  2. Недостатність обігових коштів для поточної роботи вирішується трьома способами: додаткове фінансування з бюджету, підвищення тарифів та «заміщення» імпортною електрикою. Але жоден з варіантів не зіграє на руку учасникам ПСО.
  3. Сподіваємось на стабілізацію фінансової ситуації ПрАТ «Укргідроенерго» та ДП «НАЕК “Енергоатом”», а з нею і на гарантію стабільного проходження опалювального сезону.

ІНШІ ПУБЛІКАЦІЇ