Ротація керівництва ДП «Гарантований покупець»: чого очікувати?

Цей матеріал - Авторська думка.
Редакція сайту може не розділяти думку автора
Ротація керівництва ДП «Гарантований покупець»: чого очікувати?

На початку грудня 2021 року Кабінет Міністрів України звільнив Вадима Улиду з посади виконуючого обов’язки директора держпідприємства «Гарантований покупець». Новим тимчасовим очільником вже призначено екс-директора з управління персоналом та юридичних питань «Хмельницькобленерго» Андрія Пилипенка.

Я уважно спостерігаю за усіма подіями, що розгортаються навколо ДП «Гарантований покупець», оскільки воно стало своєрідним яблуком розбрату для держави та приватних генерацій. Ці конфлікти зачіпають і наших іноземних партнерів, про що журнал вже писав на початку грудня.

Читати також:

Ми оцінюємо потенційні репутаційні та економічні ризики для держави саме через призму «втягнення» фінансів, інвестованих Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР), одним зі стратегічних партнерів України до з’ясування відносин в протистоянні держава-бізнес.

Конвеєрне призначення керівників державного підприємства, основним завданням якого є підтримка та сплата гарантованих законами України коштів «зеленій» генерації, ніяк не грає на руку міжнародному іміджу держави.

Нагадаю, що міністр енергетики Герман Галущенко 15 листопада 2021 року представив виконуючого обов’язки директора ДП «Гарантований покупець» Улиду Вадима Юрійовича, призначеного розпорядженням КМУ від 13.11.2021 № 1437-р, а звільненого розпорядженням КМУ від 09.12.2021 № 1626-р.

Наступним своїм рішенням (1627-р) Уряд призначив нового голову ДП «Гарантований покупець» — колишнього директора середньої ланки одного з вітчизняних регіональних постачальників електроенергії, чиї професійні навички можуть бути недостатніми для виконання обов’язків керівника ДП. Цей аспект є наріжним каменем вітчизняної «зеленої» енергетики, а точніше — фінансових відносин між державою та власниками «зеленого» тарифу.

Втім, рішення прийняте, а нам залишається лише споглядати за розвитком ситуації. Спостерігаючи за виходом з кризи управління ДП «Гарантований покупець», ми продовжуємо задаватись питанням, а чому вибір Уряду останнім часом зупиняється на вихідцях з АТ «Хмельницькобленерго»?

У вересні 2021 року на посаду голови Державної інспекції енергетичного нагляду України (Держенергонагляд) призначено Слободяна Руслана Олександровича — колишнього заступника генерального директора та директора технічного АТ «Хмельницькобленерго». Невже АТ «Хмельницькобленерго» став новою кузнею кадрів для державних енергетичних підприємств?

Втім, існує вірогідність іншої причини такого кадрового підходу Уряду до призначення керівництва ДП «Гарантований покупець». Це розстановка «своїх» людей, що виконуватимуть вказівки без вагань.

До речі, колишній очільник ДП «ГарПок» Костянтин Петриковець повідомляв про тиск на нього з боку очільника Уряду Дениса Шмигаля з метою невиконання норм законів України. Наступник Петриковця — Вадим Улида 15 листопада надіслав листа з проханням повернути залишок коштів за «зеленими» облігаціями «для аналізу платіжних доручень та підтвердження правомірності нарахованих сум платежів по кожному виробнику “зеленої” енергії», про що повідомляли на офіційному сайті ДП «Гарантований покупець».

Чого саме слід очікувати від нового очільника — поки що невідомо. Однак, зважаючи на останні кадрові рішення Уряду щодо підприємств, підпорядкованих Міненерго: ДП «Гарантований покупець» та ДП «Оператор ринку» (його новий керівник — представник «команди» Германа Галущенка, хоча не лише його), думка про «своїх» міністра енергетики не полишає. Ми не можемо ставитись до цього рішення менш критично через «успішний» досвід минулого. Проте хочеться хоч раз помилитись і поспостерігати за переломом негативних стереотипів, а отже, і за поліпшенням іміджу України та її Уряду в очах як українців, так і західних партнерів.

ІНШІ ПУБЛІКАЦІЇ