Товариство з обмеженою відповідальністю «Оператор газотранспортної системи України»: сучасний стан процесів управління

Товариство з обмеженою відповідальністю «Оператор газотранспортної системи України»:  сучасний стан процесів управління

Товариство з обмеженою відповідальністю «Оператор газотранспортної системи України» (ТОВ «Оператор ГТС України») — вітчизняний монополіст, основними видами діяльності якого є транспортування природного газу споживачам України та транзитування газу через територію України до країн Західної та Центральної Європи.

Трохи історії з життя ТОВ «Оператор ГТС України»

Своїм заснуванням, яке відбулось 4 лютого 2019 року, ТОВ «Оператор ГТС України» завдячує міжнародним зобов’язанням України. Ці зобов’язання передбачені Угодою про асоціацію з Європейським Союзом, Договором про заснування Енергетичного Співтовариства та прийнятим на основі положень Договору Законом України «Про ринок природного газу», що розмежовує ролі постачальника газу та оператора газотранспортної системи.

Базою для виникнення ТОВ «Оператор ГТС України» стала філія «Оператор ГТС України» АТ «Укртрансгаз». У другій половині грудня 2019 року Секретаріат Енергетичного співтовариства Європейського Союзу ухвалив сертифікацію ТОВ «Оператор ГТС України» як національного оператора газотранспортної системи України.

Офіційна ліцензована діяльність ТОВ «Оператор ГТС України» за українським законодавством розпочалась 24 грудня з моменту видачі йому Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, (НКРЕКП) ліцензії на транспортування природного газу.

Згідно з положеннями ліцензії, ТОВ «Оператор ГТС України» мав право розпочинати активну діяльність на ринку природного газу України з 01.01.2020 року. Станом на перший день 2020 року ТОВ «Оператор ГТС України» був офіційно відокремлений від Групи «Нафтогаз», а 100% частки власності, що попередньо належала Групі «Нафтогаз», було передано АТ «Магістральні газопроводи України».

Станом на сьогодні ТОВ «Оператор ГТС України» має у своєму розпорядженні 65 промислових майданчиків в усіх регіонах України, більше 33 тисячі кілометрів трубопроводів, 57 компресорних станцій, 33 газовимірювальних станції і 1389 газорозподільних станцій.

Структура власності ТОВ «Оператор ГТС України» досить прямолінійна: Кабінет Міністрів України — АТ «Магістральні Газопроводи України» — ТОВ «Оператор ГТС України» (ТОВ «ОГТСУ»).

Фактично ТОВ «ОГТСУ» підпорядкований уряду, що підтверджується Наказом Міністерства фінансів України від 30.12.2020 № 829 «Про затвердження політики власності». З юридичної точки зору, ТОВ «ОГТСУ» діє самостійно як юридична особа приватного права, що визначено у статуті Товариства.

ТОВ «Оператор ГТС України»

Товариство з обмеженою відповідальністю «Оператор газотранспортної системи України»:  сучасний стан процесів управління
Макогон Сергій Леонідович — генеральний директор підприємства

До призначення на цю посаду Сергій Макогон входив до числа ТОПів АТ «Укртрансгаз». Незважаючи на його досвід роботи у системі АТ «Укртрансгаз», що стала основою для ТОВ «Оператор ГТС України», Олександр Лісніченко (керівник власника ТОВ «ОГТСУ» — «Магістральні газопроводи України») піддавав сумніву методи та цілі роботи С. Л. Макогона.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Оператор газотранспортної системи України»:  сучасний стан процесів управління
Станчак Павел Юзеф — заступник генерального директора з розвитку та трансформації
Товариство з обмеженою відповідальністю «Оператор газотранспортної системи України»:  сучасний стан процесів управління
Бєлькова Ольга Валентинівна — директор з питань взаємодії з державними органами та міжнародними організаціями. Фото © Hervé Cortinat / OECD

Та ще вісім топ-менеджерів, що очолюють профільні структурні підрозділи ТОВ «Оператор ГТС України»

Попри здійснення операційної діяльності ТОВ «Оператор ГТС України» в інтересах України за рахунок об’єктів критичної інфраструктури України та із залученням бюджетного фінансування, керівництво ТОВ «Оператор ГТС України» не підпадає під категорію осіб, що мають здійснювати обов’язкове декларування. Цікаво, правда?

На жаль, «unbundling», за результатом якого і виник ТОВ «Оператор ГТС України», створив способи зменшення публічного контролю за топ-менеджментом новоутвореної юридичної особи.

Ще одним підтвердженням небажання розкривати власні прибутки можна вважати відмову від виконання вимог щодо обов’язкового розкриття зарплат та бонусів членів правління і наглядових рад державних компаній. Хоча ТОВ «Оператор ГТС України» — не державна компанія, а особа приватного права, на яку ця вимога не поширюється. Зручно, чи не так?

Фінансування

За даними ЗМІ, на обслуговування ТОВ «Оператор ГТС України» щорічно виділяється 1 мільярд доларів США з державного бюджету. Вказана сума слугує «обґрунтуванням» завищених цін під час проведення закупівель, що здійснюються за рахунок власного бюджету (кошти від господарської діяльності підприємства).

Згідно із постановою НКРЕКП від 17.03.2020 № 619, інвестиції в інфраструктуру ГТС України у період з 2020 по 2029 роки передбачені в розмірі 38,7 мільярдів гривень.

Використання коштів

Серед поставників обладнання, що отримують перемоги під час закупівель ТОВ «Оператор ГТС України», є ряд юридичних осіб, підконтрольних Закусило Федору Павловичу (Fedor Zakusilo), а саме: Liberty Tool International (реєстраційний номер: 5997364) та Vorex LLC (реєстраційний номер: 6422837).

При участі Liberty Tool International у процедурах закупівлі (компанія — переможець у 7 закупівлях на 397,8 мільйонів гривень; укладено 6 договорів на 387 мільйонів гривень в АТ «Укргазвидобування», АТ «Укртрансгаз» та ТОВ «Оператор ГТС України») використовувалась контактна інформація, що підтверджує діяльність представників в Україні (мобільний телефон: +380683834464), а також може слугувати підтвердженням фіктивності американської реєстрації юридичної особи, оскільки електронна пошта представника — fedor.zakusilo@libertytools.net, а саме доменне ім’я @libertytools.net — зареєстроване в українській доменній зоні провайдером ТОВ «Лакі Нет ЮА».

Серед «цікавих» переможців закупівель ТОВ «Оператор ГТС України» виявлено юридичну особу IEC Consulting Ltd (реєстраційний номер 08543025).

Підставою вважати її пов’язаною з юридичними особами, підконтрольними Закусило Ф. П., є використання послуг приватного нотаріуса Федорової Ксенії Іванівни для легалізації документів до участі у публічних закупівлях.

Так, серед документів, завірених нотаріальною печаткою Федорової К. І., є «Declaration of Company Authority_Eng_Ukr.pdf», поданий IEC Consulting Ltd для участі у закупівлі UA-2020-12-31-000416-b. За результатами закупівлі IEC Consulting Ltd визнано переможцем та укладено договір із замовником на 227 мільйонів гривень. Єдиним допущеним конкурентом значиться компанія Vorex LLC, що користувалась послугами Федорової К. І. при легалізації документів для участі у закупівлі UA-2020-04-07-002349-a.

Компанія Vorex LLC під час участі у закупівлі UA-2020-12-31-000416-b надала підтвердження виконання аналогічних договорів у файлі «2.1 Довідка про аналогічний договір Vorex крани.pdf», що повідомляє про виконання договорів в інтересах ТОВ «Мастер Вектор» (ОГРН: 1157847072613), що здійснює діяльність інтересах ТОВ «Газпром-комплектация» (пов’язаний з будівництвом газогону «North Stream-2») та ряду дочірніх компаній ТОВ «Роснефть».

Згадані юридичні особи почали діяльність на території України у 2017 році — у той час, коли Макогон Сергій Леонідович (діючий керівник ТОВ «Оператор ГТС України») займав керівні посади в АТ «Укртрансгаз» та відповідав за створення довгострокової стратегії розвитку ГТС України, ініціював розробку та впровадження Кодексу ГТС.

Перспективи

23 липня Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) та ТОВ «Оператор ГТС України» уклали угоду про співпрацю у сфері низьковуглецевого водню та розвитку ланцюгів його постачання.

Воднева енергетика — надперспективна сфера для України. ЄБРР почав вивчати можливості для розвитку різних сегментів ланцюга постачань водню, у якому Україна — один з пріоритетних постачальників.

Слід зауважити, що угоді з ЄБРР передувала домовленість про створення «Водневої стратегії» за підтримки Світового банку, розробка якої триває і досі за участі міжнародних експертів.

Впровадження та подальше використання водневих технологій — перспективна галузь для вітчизняної енергетики та газотранспортної системи. Надмірний допуск іноземних організацій до ключових активів України та залучення іноземних кредитів під державні гарантії для розвитку стратегічних підприємств — дорога до впровадження іноземного управління.

Біогаз та його переваги для операторів газотранспортної системи України

Функціонування української ГТС — запорука фінансової стабільності ТОВ «Оператор ГТС України». Найбільшими перспективами розвитку української енергетичної інфраструктури стане адаптування до транспортування біогазу та водню. Перш за все, розглядаються варіанти модернізації української ГТС для потреб транспортування інших типів газу метану.

Україна має потенціал для виробітку 7 мільярдів кубометрів біогазу. При споживанні в 28 мільярдів кубів це становить четверту частину від потреби, тому це потужний напрямок для України.

Адаптація ГТС може розпочатись найближчим часом. Постановою НКРЕКП від 19.05.2021 № 806 затверджено зміни до «плану розвитку газотранспортної системи оператора газотранспортної системи ТОВ “Оператор газотранспортної системи України”», в якому використовуються оцінки «Біоенергетичної асоціації України», а також відзначено визнання «водневої стратегії ЄС до 2050 року» майбутнім партнером, втілювачем якої Єврокомісія визнає Україну.

Незважаючи на потенціал (розрахований станом на грудень 2020 року) для забезпечення 25% власних енергопотреб України за рахунок використання інших типів газу, фактичний обсяг присутності альтернативних газів в енергосистемі України складає лише 5% (1,4 мільярди кубів, потенційно – 8).

Хоча керівництвом ТОВ «Оператор ГТС України» декларується прагнення до залучення нових виробників біогазу та водню, законодавчі ініціативи, прийняті Верховною Радою України в період після затвердження змін до плану розвитку ГТС, можуть призвести до збільшення податкового та корупційного тиску на виробників. Це сповільнить розвиток вітчизняного сектору економіки, і призведе до використання вітчизняних транспортних потужностей у якості посередника між іноземним виробником та покупцем.

Чергові кроки до збільшення обсягу біогазу в балансі енергосистеми України зроблені «Регіональною газовою компанією» (контролюється DF Group). Так, 13 серпня 2021 року на офіційному ресурсі РГК оприлюднено повідомлення про підготовку газових мереж в Вінницькій, Хмельницькій та Чернігівській областях до використання біометану. Підготовка здійснюється під брендом UABIO.

Внутрішній контроль

ТОВ «Оператор ГТС України» завершив проєкт із впровадження цільової моделі внутрішнього контролю у межах реформи корпоративного управління згідно з Керівними принципами Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР).

Вартість досліджень, метою яких став підбір цільових моделей корпоративного управління та внутрішнього контролю, не вказана.

Представники Ernst & Young, що відповідали за розробку проєкту моделі, під час роботи вивчали не лише можливість імплементації моделей корпоративного управління, а й наявність прогалин в українському законодавстві.

Найвірогідніший варіант — створення змішаної системи корпоративного управління, яка використовується у більшості вітчизняних компаній. Зі вже сформованих світовим досвідом —найбільш влучною стала б англо-американська модель.

Законодавчі зміни

Президент України підписав проєкт закону України № 4578-1 «Проєкт закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо окремих питань приєднання до газотранспортної або газорозподільної системи», що запропонував своєрідні механізми уніфікації та стандартизації надання замовникам послуг з підключення до газотранспортних систем 22.07.2021 року.

Нові умови приєднання до газових мереж, передбачені законом, створюють такі собі «надповноваження» для ТОВ «Оператор ГТС України» поряд із виникненням додаткового впливу на ринок природнього газу. Завдяки цим «надповноваження» ймовірна можливість безконтрольного використання бюджетних коштів під час проведення закупівель (з метою забезпечення підключення замовників).

Новий Закон України «Проєкт закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо окремих питань приєднання до газотранспортної або газорозподільної системи», що фактично передає під контроль ТОВ «Оператор ГТС України» газорозподільчі мережі України в розрізі приєднання, лобіювався екс-народним депутатом 9-го скликання Бєльковою Ольгою Валентинівною — директором з питань взаємодії з державними органами та міжнародними організаціями ТОВ «Оператор ГТС України».

Зі вступом у дію норм закону ТОВ «Оператор ГТС України» збільшив фактичний вплив на роботу ринку природного газу в Україні та утворив механізми потенційного «вимивання» грошей з обігових коштів ТОВ «Оператор ГТС України».

«Ефективна діяльність»

На прикладі ТОВ «Оператор ГТС України» ми бачимо, що навіть чітка цільова програма із достатнім фінансуванням може не виконуватись. Згідно з даними останніх звітів, ОГТСУ витратив лише 37% від запланованого обсягу коштів на ремонт та модернізацію. Частина з передбачених коштів була передана НАК «Нафтогаз» для закупівлі природного газу (близько 30 мільярдів гривень). Близько 15 мільярдів, за оцінками експертів, були переведені на депозитні рахунки.

Відкинувши невластиві механізми цільового використання коштів, можна вважати, що на ефективність впливають об’єктивні (світова пандемія та енергетична кризи) та суб’єктивні обставини (діяльність менеджменту).

Висновки

ТОВ «Оператор газотранспортної системи України» — юридична особа, що здійснює управління стратегічними об’єктами інфраструктури України та найпотужнішою газотранспортною системою Європи. Саме тому принципи її управління мають базуватись на публічності, відкритості та інтересах України. Звісно ж, у розумних рамках, адже українській компанії доводиться працювати в сегменті між Росією з її імперськими амбіціями та Європою зі її сталими принципами.

Однією зі спроб зниження градусу напруги у відносинах з «Газпромом» та бажанням стабілізувати європейську енергетичну ситуацію стала пропозиція України надати знижку на транзит природного газу як для постачальника (Росія), так і для кінцевих користувачів (країни Європи).

Попри анбандлінг, ТОВ «Оператор ГТС України» досить тісно співпрацює з Групою «Нафтогаз», що і недивно, адже симбіоз їхньої діяльності сприяє розширенню українського енергетичного потенціалу. Головне, аби симбіоз не переріс у паразитизм.

Залучення ТОВ «Оператор ГТС України» та НАК «Нафтогаз України» до сертифікації газопроводу «Північний потік-2», котрий є реальною енергетичною та політичною загрозою як для України, так і для Європи загалом, — це створення важелів для переговорного процесу з Російською Федерацією. Принаймні для відтермінування її агресивної кампанії проти України.

Заява ТОВ «Оператор ГТС України» та його виважена позиція нівелювалась роз’ясненням юристів НАК «Нафтогаз України», що вступили у відкриту конфронтацію з «Газпромом». Така позиція НАК «Нафтогаз» нашкодить Україні загалом, і зокрема — ТОВ «Оператор ГТС України», котрий все ще намагається наростити обсяги прокачки через Україну. Однак, це не завжди виходить через російські інформаційні вкидання і розбіжності між очікуванням (публічні заяви) та реальністю (обсяги прокачування).

Стратегічна важливість компанії, її успіхи та чітка проукраїнська позиція мають ефект нарощення статусності в очах міжнародних партнерів. У той самий час закритість у частині заробітку керівництва, невластиві фінансові рішення та сумнівні процеси виконання програмних заходів можуть нівелювати увесь позитив та призвести до занепаду найпотужнішої газотранспортної системи Європи, а отже, і до зниження актуальності питання участі України у газовому ринку Європейського Союзу.

ІНШІ ПУБЛІКАЦІЇ