Дайджест новин Енергетичної сфери за період з 20.11.2021 по 27.11.2021

Енергетика
Тижневий дайджест

Редакція Intelmag щоденно моніторить події і процеси, що відбуваються в Енергетичній сфері України, та виділяє з безмежного потоку найактуальніші — ті, які впливають на розвиток галузі та її трансформацію. У зазначеному матеріалі представлені актуальні події за період з 20.11.2021 по 27.11.2021

«Енергоатом» і американська компанія Westinghouse підписали угоди про будівництво в Україні нових атомних енергоблоків

Меморандум про будівництво п’яти нових блоків укладено 31 серпня 2021 року. У листопаді укладено угоди про закупівлю послуг проєктування та закупівлю тренажера. Основним видом фінансування стане кредит від американського банку US Eximbank, додатковим — цільові цінні папери «Енергоатому». Попри усю перспективність та привабливість проєкту, існує ряд причин для сумнівів, серед яких зношеність інфраструктури, неінтегрованість до ENTSO-E, нереалізована корпоратизація «Енергоатому» та корупційні ризики. Цей перспективний та потрібний для України проєкт може бути реалізований тільки за умов комплексного підходу.

ЄБРР надаватиме підтримку Україні у проєктах з декарбонізації та відновлюваної енергетики

Історія співробітництва України та ЄБРР досить обширна, але не в енергетичній сфері. З 2019 по 2021 рік ЄБРР долучався до єдиного проєкту «зелених» облігацій. Основні перспективи, що обговорювались, — державні офшорні вітрові електростанції. За різними підрахунками, потенційні потужності України різняться, але становлять не менше 240-250 ГВт. Розвиток державних ВДЕ-потужностей надасть поштовх для розвитку державної водневої енергетики. Тим паче, що попередні домовленості щодо розвитку виробництва «зеленого» водню, який виробляється на сонячних або вітрових електростанціях, Україна вже має з Німеччиною.

ДТЕК направив керівництву «ГарПок» попередження про відповідальність за невиплату боргів за «зелену» енергію

Продовження ситуації із затримкою виплат за «зеленими» облігаціями може вартувати державі 600 мільйонів гривень та судових тяганин. ДТЕК ВДЕ публічно повідомив про дискримінацію та невиконання норм закону і готує позовні заяви до суду, оскільки його юристи вбачають у діях посадових осіб державних підприємств склад трьох правопорушень. Крім претензій, що вписуються в рамки понять кримінального кодексу, у ДТЕК можуть виникнути фінансові зобов’язання (до 13% від суми заборгованості).

ІНШІ ПУБЛІКАЦІЇ