Аналіз новин тижня в Енергетичній сфері за період з 01.11.2021 по 05.11.2021

Енергетика
Тижневий дайджест

Ми в редакції Intelmag на постійних засадах надаватимемо щотижневний аналіз новини в Енергетичній сфері України. Метою сьогоднішньої публікації є аналіз найзначущіх новини, що впливають на сферу, і відбулись в період з 01 листопада по 05 листопада 2021 року

За результатами дев’яти місяців 2021 року Енергоатом отримав 2,35 мільярди гривень чистого прибутку

Дата: 02.11.2021

Коротко: Державне підприємство Національна атомна електрогенеруюча компанія «Енергоатом» звітує про чистий прибуток на рівні 2,35 мільярди гривень за 9 місяців 2021 року. Показник нижчий за аналогічний у 2020 році майже втричі. Керівництво державного підприємства Національна атомна електрогенеруюча компанія «Енергоатом» офіційно обґрунтовує падіння показників покладенням державою на енергокомпанію спеціальних обов’язків за ПСО.

Аналітика: Незважаючи на позитивний фінансовий звіт державної компанії, кінцеві річні показники можуть сягнути мінусових значень.

Причинами цього можуть стати прийняті непрофесійні управлінські рішення:

  1. Керівництво державного підприємства Національна атомна електрогенеруюча компанія «Енергоатом», а саме: обмеження обсягів поставок за двосторонніми договорами, провальна стратегія участі в аукціоні на міждержавний перетин та інше.
  2. Очільники Міністерства енергетики, що використовує державне підприємство Національна атомна електрогенеруюча компанія «Енергоатом» у якості «гаманця» для фінансування способів компенсації прорахунків при підготовці до осінньо-зимового періоду 2021-2022.
  3. Уряду, котрий змінив модель Покладання спеціальних обов’язків з товарної на фінансову, збільшивши обсяги Покладених зобов’язань на державні компанії, у тому числі на державне підприємство Національна атомна електрогенеруюча компанія «Енергоатом». Особливість нових зобов’язань полягає в грошовому фінансуванні програми за рахунок обігових коштів, а не реалізації «товару» за неринковими цінами. Реальний негативний фінансовий результат фінансового Покладання спеціальних обов’язків публічно відзначає і саме державне підприємство Національна атомна електрогенеруюча компанія «Енергоатом».

Додатково про Покладання спеціальних обов’язків хочеться зазначити, що за умови функціонування його товарного варіанту державному підприємству Національна атомна електрогенеруюча компанія «Енергоатом» не вистачало близько 10 мільярдів гривень на рік для покриття повної собівартості виробництва електроенергії. У фінансовій моделі витрати на собівартість покриватимуться, а зменшення прибутку відбудеться через постійні компенсації різниці цін (ринок-тариф) для постачальників універсальних послуг, а ця сума може бути більшою за 10 мільярдів гривень. Негативно вплинути на показники можуть і подальші ситуативні рішення, ймовірність яких зростає, оскільки виникають все нові і нові виклики при входженні у опалювальний сезон.

Рада ухвалила закон, який запроваджує розрахунки за газ в енергетичних одиницях

Дата: 02.11.2021

Коротко: 2 листопада 2021 року під час позачергового засідання Верховна Рада України ухвалила Проєкт Закону України №2553, що передбачає введення системи енергетичного обліку газу. Основна частина Проєкту Закону набуде чинності з 1 травня 2022 року. Частина, що прирівнює членів Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку до населення, в частині вартості тарифу на природний газ вступає в силу з моменту підписання.

Аналітика: Перехід на обрахунок природного газу в енергетичних одиницях — данина синхронізації енергетичного законодавства України та Європейського Союзу та виконання вітчизняних зобов’язань щодо створення спільного Енергетичного співтовариства.

Попередній спосіб обрахунку здійснювався за об’ємом спожитого газу (в кубометрах) не враховував калорійність палива, а відмінності в природних характеристиках енергоресурсу змушували використовувати різний обсяг газу для аналогічних цілей. Використання систем енергоодинць (кВт/год та МВт/год) полегшить торгівельні операції між Україною та європейськими газовими хабами, адже європейські постачальники використовують саме кВт/год при розрахунку обсягів постачання.

Незважаючи на прийнятий Проєкт Закону та зміни, що вноситимуться до споживчих розрахункових документів (так званої «платіжки»), нова парадигма виміру споживання газу спроможна зменшити рахунки побутових споживачів, втім лише за умови чесної роботи (без додавання супутніх газів та інших домішок) регіональних постачальників. Дослідження їхньої діяльності фіксують якісні відмінності (майже на 40%) між найвищим та найнижчим показниками енергоефективності природного газу. Державні підприємства «Оператор ГТС України» та «Укртрансгаз» вестимуть подвійний облік газу, що забезпечить можливість роботи не лише з європейськими постачальниками (за реверсним принципом), але й з Російською Федерацією. Крім того, нова система виміру допоможе знайти точки дотику з майбутніми партнерами у питаннях водневої енергетики.

Компанія екскерівника «Д.Трейдинг» за безцінь отримала перетин з Республікою Білорусь

Дата: 02.11.2021

Коротко: Товариство з обмеженої відповідальністю «ТЕТ Груп» виграла добовий аукціон на доступ до міждержавних перетинів за напрямком Білорусь-Україна. Добовий аукціон проводився, адже державне підприємство Національна атомна електрогенеруюча компанія «Енергоатом» не почало користуватися своїм перетином, що був заброньований на місяць. Пан Герус обурився фактом безоплатного доступу компанії, що не здійснювала жодної діяльності, до надприбуткового напряму діяльності.

Аналітика: Бенефіціарним власником товариства з обмеженої відповідальністю «ТЕТ Груп» є Бутенко Віталій Григорович — колишній (до 24.07.2021) керівник товариства з обмеженої відповідальністю «Д.Трейдинг» (бенефіціар товариства з обмеженої відповідальністю Ахметов Рінат Леонідович). Компанія стала першим великим переможцем добових аукціонів на доступ до державного перетину, що проводились Національною енергетичною компанією «Укренерго».

Чому проводились аукціони? За результатами місячних аукціонів державне підприємство Національна атомна електрогенеруюча компанія «Енергоатом» отримало право на використання міждержавного перетину, але не виконало передбачені законом умови для доступу до нього. У такому випадку оператор системи передачі мав право провести добовий аукціон, за результатами якого перемогу отримало товариство з обмеженої відповідальністю «ТЕТ Груп». Мета добового аукціону — мінімізувати потенційний дефіцит в Об’єднаній енергетичній системі України на наступний/подальший день.

Чому безоплатний? Обсяг пропозицій добового аукціону (на прикладі аукціону завершеного 04.11) був менший за обсяг місячного (400 та 885 МВт відповідно). За таких умов плата за доступ до міждержавного перетину з учасників аукціону не стягується.

Наслідки комерційного імпорту? Беручи до уваги, що в Україні з 2019 року діє ринок електроенергії, одним з основних правил ринку є таке: «наявність попиту визначає пропозицію», єдиним наслідком для учасників ринку стане задоволення попиту. Для державного підприємства Національна атомна електрогенеруюча компанія «Енергоатом», в свою чергу, комерційний імпорт позбавлятиме державне підприємство потенційного прибутку.

Проблемні питання державного підприємства Національна атомна електрогенеруюча компанія «Енергоатом» полягають аж ніяк не в комерційному імпорті, а у сумі зборів, обов’язкових до сплати, а це майже 460 мільйонів гривень. Виникає питання, як так відбулось, що провідна державна компанія потрапила в таку «ринкову ситуацію»? Усі потенційні варіанти включають у себе управлінців державної компанії, що вже приймали небезпечні та неприбуткові для державного підприємства Національна атомна електрогенеруюча компанія «Енергоатом» рішення.

Для стабільного проходження опалювального періоду залучатимуть генерацію на природному газі

Дата: 04.11.2021

Коротко: Під час наради в Міністерстві енергетики попередньо узгоджено механізм впровадження додаткових заходів для стабільного проходження осінньо-зимового періоду 2021-2022 років, основою якого є використання природного газу на теплових електростанціях та теплоелектроцентралях, які можуть використовувати цей вид палива. Розробку та подальше підтримання механізму фінансування покладено на Національну енергетичну компанію «Укренерго».

Аналітика: Проєкт Постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, «Про погодження Тимчасового порядку придбання допоміжної послуги для забезпечення безпеки постачання із залученням енергогенеруючого обладнання, що використовує природний газ/мазут» має розглядатись на засіданні Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, 08 листопада 2021 року.

Необхідність використання альтернативних ресурсів спричинена вугільною кризою опалювального сезону 2021-2022, що виникла через нерезультативні дії профільного міністерства. Згідно з супутніми документами до Проєкту Постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, об’єм вугілля на складах теплових електростанцій та теплоелектроцентралей становить 648 тисяч тон, що становить 23 % від обсягів визначених Графіком накопичення вугілля. За орієнтовними підрахунками для покриття дефіциту вугілля (приблизно 2 мільйони тон) необхідно використати 3 мільярди кубометрів газу. Слід пам’ятати, що природний газ — більш дорогий енергоресурс, ніж вугілля. Станом на 2021 рік середня вартість тони вугілля — 125-150 доларів (без транспортування), а тисячі кубометрів газу — щонайменше 450 доларів.

За мінімальними підрахунками використання газу для потреб теплових електростанцій та теплоелектроцентралей вартуватиме втричі дорожче за використання традиційного виду палива. Фінансовим забезпеченням, а точніше способом компенсації, вартості закупівлі ресурсів стане підвищення тарифів на диспетчеризацію (що наразі становить 39,41 гривень за МВт/год без ПДВ). Вказаний тариф сплачується електроенергетичними генераціями, що підвищить собівартість їхньої продукції. Чим дорожча електроенергія, тим вищий тариф. Тарифи для населення зафіксовані, принаймні поки що, тобто вартість зростатиме для непобутових споживачів, а вони, у свою чергу, збільшуватимуть вартість своїх товарів та послуг. Замкнуте коло зростання вартості та збільшення платежів — результат відсутності стратегічного планування при підготовці до осінньо-зимового періоду 2021/2022.

«”Енергоатом” збільшить виробництво електроенергії цього осінньо-зимового періоду на 15%» — Галущенко

Дата: 05.11.2021

Коротко: За словами Міністра енергетики Германа Галущенка, збільшення виробництва електроенергії можливо за умови роботи 14 українських атомних блоків з 15 наявних. Пан Міністр повідомив, що блоки вводитимуться в роботу поступово, а збільшення виробництва електроенергії дозволить зменшити потребу у вугіллі на 3,6 мільйонів тон.

Аналітика: Робота державного підприємства Національна атомна електрогенеруюча компанія «Енергоатом» на максимумі потужності протягом 4-6 місяців — досить оптимістичний та фантастичний прогноз. Фантастичність прогнозу полягає у неможливості передбачити аварійні ситуації на виробничих потужностях. 2 листопада Україні вже довелось запросити екстрену допомогу у Республіки Білорусь через технічні проблеми, гарантій відсутності яких дати не може ніхто. Незважаючи на дотримування публічної лінії можливості «роботи на 14 блоках», Міністерство не підтримало продовження заборони на імпорт електроенергії з Республіки Білорусь та Російської Федерації. Національна енергетична компанія «Укренерго» провела аукціони на доступ до міждержавних перетинів та визначило переможців. Державне підприємство Національна атомна електрогенеруюча компанія «Енергоатом» отримало найбільші обсяги імпорту з Республіки Білорусь, але не змогло фізично його здійснити і, вірогідно, не зможе. Результатом спроби імпорту стала втрата 460 мільйонів гривень (майже четверта частина прибутку компанії за 9 місяців 2021 року), що мають бути сплачені на користь Національної енергетичної компанії «Укренерго» за доступ до міждержавних перетинів.

Популістичні заяви очільника Міненерго щодо можливості проходження осінньо-зимового періоду вітчизняними силами розходяться з фактичною діяльністю Міністерства. Планується імпорт вугілля, здійснюється імпорт електроенергії, використовуватимуться запаси природного газу, котрі доведеться поповнювати за ринковими цінами. Необхідність пошуку виходу з кризової енергетичної ситуації — результат «професійної» діяльності топ-менеджменту державного енергетичного сектору.

Юлія Підкоморна: «Воднева стратегія України сприятиме комплексному розвитку галузі»

Дата: 05.11.2021

Коротко: Заступниця міністра енергетики Юлія Підкоморна провела засідання Робочої групи з розробки Водневої стратегії України. Воднева стратегія сприятиме комплексному розвитку галузі, оскільки враховуватиме всі етапи водневої енергетики — виробництво, транспортування та зберігання водню. Міністерство енергетики сподівається завершити розробку «Водневої стратегії України» до літа 2022 року, залучившись допомогою міжнародних партнерів.

Аналітика: Воднева енергетика — один з найперспективніших напрямків світової енергетичної сфери. «Воднева стратегія України», що вийде з-під пера Міненерго, стане підґрунтям та відправною точкою для прогнозування, розвитку, впровадження та подальшої реалізації надсучасних енергетичних технологій.

Успішність водневих проєктів полягає у наявності трьох факторів: сировини, способів виробництва та супутньої інфраструктури. На думку редакції, основою «Водневої стратегії України», а точніше її інфраструктурною основою, має стати українська газотранспортна система та мережа підземних сховищ газу. Говорячи про способи виробництва, слід пам’ятати, що вони напряму залежать від сировинної бази, в частині якої Україна займає надпотужне місце.

Вітчизняні можливості свідчать про реальні можливості виробництва не лише «зеленого» водню (виробляється з відновлювальних джерел енергії), а й усієї «водневої веселки». Так, джерелами «блакитного» та «сірого» є газ, нафта, вугілля. «Фіолетовий», «рожевий» та «червоний» добуваються із задіянням атомних електростанцій. Не виключені природні родовища «білого» — найчистішого типу водню. У випадку врахування моделювання Міжнародної агенції з атомної енергії при роботі над «Водневою стратегією України», саме «фіолетовий» та подібні йому типи водню можуть стати візитною карткою України і, звісно ж, принести надприбутки. Потужності українських атомних електростанцій одні з найбільших у Європі, попит на водні різних груп зростає щороку, а наявність власного виробництва ресурсів з широкої сировинної бази гарантує лідерські позиції вітчизняній енергетиці на найближче десятиріччя.

ІНШІ ПУБЛІКАЦІЇ