Прогнозний аналіз: Проект Закону України «Про національного постачальника природного газу»

Прогнозний аналіз: Проект Закону України «Про національного постачальника природного газу»

З метою майбутнього уникнення проблем проходження опалювального сезону, народними депутатами 9-го скликання внесено Проект Закону №6169 «Про національного постачальника природного газу».

Механізм функціонування Національного постачальника природного газу, запропонований законодавчою ініціативою передбачає досить чітке теоретичне визначення процесу формування державного органу та добору представників керівних органів новоствореною юридичної особи разом з її напрямками діяльності.

Не дивлячись на стратегічну потребу у перегляді системи державного управління процесами постачання природного газу, ініціатори Проекту Закону пропонують внесення змін до Господарського кодексу України.

Саме зміни до Господарського кодексу можуть бути справжньою метою Проекту Закону, а не стурбованість про постійні проблеми з проходженням опалювального сезону, які щороку спіткають Україну.

Розглядаючи ідею створення Національного постачальника газу у відриві від супутніх законодавчих змін, його функціонування може стати універсальним механізмом, що зможе не лише спростити майбутні опалювальні сезони для споживачів природного газу (побутових, непобутових та соціальних), але й утворити «резерви», що можуть бути реалізовані за ринковими механізмами, а отже забезпечити додаткові надходження до державного бюджету.

Крім того, законодавче передбачення формування резервів в енергетичній сфері стане прекрасним регуляторним обмежувачем, що може поширитись за межі сфери обігу природного газу, наприклад, формування вугільних (облегшить реформування вугільних регіонів України) та електроенерегетичних запасів (на базі технологій СНЕ).

ІНІЦІАТОРИ ЗАКОНОПРОЕКТУ 6169

 народні депутати Політичної партії «Опозиційна платформа за життя»

 

Прогнозний аналіз: Проект Закону України «Про національного постачальника природного газу»

 

Бойко Юрій Анатолійович

Співголова депутатської фракції Політичної партії «Опозиційна платформа за життя»

 

 

 

 

 

Прогнозний аналіз: Проект Закону України «Про національного постачальника природного газу»

 

 

Іоффе Юлій Якович

Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг

 

 

 

 

Прогнозний аналіз: Проект Закону України «Про національного постачальника природного газу»

 

 

МОРОЗ
Володимир Вікторович

Голова підкомітету з питань електроенергетики та транспортування електроенергії Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг

 

 

 

А також інші представники Політичної партії «Опозиційна платформа за життя» – Борт Віталій Петрович, Гнатенко Валерій Сергійович, Дунаєв Сергій Володимирович, Качний Олександр Сталіонленович, Королевська Наталія Юріївна, Ларін Сергій Миколайович, Лукашев Олександр Анатолійович, Пономарьов Олександр Сергійович, Скорик Микола Леонідович, Солод Юрій Васильович, Христенко Федір Володимирович.

 

АНАЛІЗ ЗАКОНОПРОЕКТУ

  •  Проектом Закону пропонується створення Державного некомерційного підприємства – Національний постачальник природного газу і пропонується механізм заснування та організаційного підпорядкування з чітко визначеними завданнями.

Прогнозний аналіз: Проект Закону України «Про національного постачальника природного газу»

  • Процес формування єдиної ціни на послуги з постачання газу визначається ч.2 ст.3 Проекту Закону.
  • Ключовим нововведенням, що може виникнути за результатом прийняття Проекту Закону стане формування страхового запасу природного газу (ч.3 ст.3 Проекту Закону). Страховий запас – середній показник спожитого газу у період опалювального сезону за останні 7 років до початку формування запасу.
  • Попри чітку визначеність завдань та регуляторних механізмів, ключовим повноваженням Національного постачальника природного газу стане можливість «першочергової купівлі» природного газу, що поширюватиметься, в першу чергу, на постачальників природного газу, кінцевим бенефіціарним власником якого є держава (ТОВ «ГК «Нафтогаз України»), а у випадку прийняття відповідного рішення Кабінету Міністрів України за поданням Міненерго – на усіх постачальників природного газу, незалежно від форми власності.
  • Гранична вартість закупівлі природного газу Національним постачальником природного газу визначається за формулою, що забезпечує усі супутні витрати продавця та може реагувати на цінові коливання, а отже – сформована за ринковими правилами.
  • Проект Закону створює механізми гарантування стабільної роботи Національного постачальника природного газу шляхом обмеження цільового використання грошових коштів, що розміщуватимуться на спеціальних рахунках, що не підлягатимуть накладенню арешту або стягнення. З одного боку такий механізм гарантує стабільність здійснення операційної діяльності підприємства, а з іншого – створює можливості використання «захищених» рахунків для ймовірної протиправної діяльності.

 

СУПУТНІ ЗМІНИ ДО ГОСПОДАРСЬКОГО КОДЕКСУ

 

  • Основна зміна до Господарського кодексу полягає у впровадженні нової Статті 751 Державне некомерційне підприємство та її похідних норм.
  • Ч.7 ст. 752 Особливості діяльності державних некомерційних підприємств передбачає формування майна державного некомерційного підприємства серед яких виділяється державне майно, передане підприємству на праві оперативного управління (ст. 137 Господарського кодексу України).

Принцип «оперативного управління» полягає у наданні усіх прав з управління об’єктами майнового комплексу підприємства, що перебуватимуть на фактичному балансі засновника (Міністерство енергетики).

Виходячи з завдань Національного постачальника природного газу для їх реалізації державному некомерційному підприємству необхідно буде мати у своєму управлінні не лише теоретичні обсяги природного газу, а й газотранспортну систему (цілком або частково) та сховища природного газу (перебувають в керівництві НАК «Нафтогаз»). Такий перерозподіл об’єктів управління не на руку чинному керівництву державних компаній.

Основною метою внесення поняття Державне некомерційне підприємство є супутній механізм отримання контролю над перспективними та прибутковими об’єктами державної власності в обхід існуючих законодавчих норм та механізмів (концесія, оренда, приватизація).

ІНШІ ПУБЛІКАЦІЇ