Як працює ринок газу: головні гравці, які впливають на ціни (інфографіка)

Як працює ринок газу: головні гравці, які впливають на ціни (інфографіка)

Інституційна структура енергетичних ринків здійснюючи різкі скачки до лібералізації діяльності та диверсифікації передачі енергоносіїв в умовах прискореної транспортної інфраструктури призвела до радикального перезавантаження механізму ціноутворення на ринках природнього газу та електроенергії. Будучи незмінним компонентом паливо-енергетичного комплексу, ринок природнього газу є базисом енергетичної безпеки, впливаючи певним чином на її політичні та економічні напрями діяльності.

За даними Всесвітньої енергетичної ради (World Energy Council, WEC), Міжнародного Енергетичного агенства (MEA), енергетичних гігантів «Shell» та «ExxonMobil» газ залишатиметься і надалі основним конкурентоздатним та необхідним ресурсом задля забезпечення адаптації процесу зміни клімату в регіонах і надалі характеризуватиметься найбільшим попитом спільноти серед інших видів ресурсів.

Крім цього, слід враховувати, що природний газ активно використовується в хімічній промисловості (в якості сировини), а також є основою водневої енергетики (напрям в енергетиці, який базується на використанні водню як засобу для акумулювання, транспортування та вживання енергії).

Зазначене в свою чергу впливатиме на механізм ціноутворення на природний газ, змінюючи вектор ціни на оптові поставки газу, а також на рівень роздрібних цін для побутових та промислових споживачів.

На сьогодні, вибір необхідної моделі реформування регіональних газових ринків залежить від політики формування ціноутворення на енергетичних ринках. Формування прозорого конкурентного середовища, ефективного інвестиційно-інноваційного розв’язання поставлених завдань, вдосконалення нормативно-правового забезпечення, вирішення проблем довкілля формуватиме соціальний та економічний ефект від прийняття вірного механізму ціноутворення на енергетичних ринках.

Однією з найбільших компаній, яка практикує співпрацю зі споживачами за довгостроковими контрактами на європейському континенті, є російський «Газпром». Постачання природнього газу здійснюється шляхом укладання довгострокових контрактів за принципом «take or pay» («бери або плати»), коли покупець погашає суму боргу за постачання обумовленого у контракті паливного ресурсу. Це безпосередньо стосувалося і України, яка купувала природний газ у Росії за довгостроковими контрактами.

Укладений контракт купівлі-продажу природного газу між НАК «Нафтогаз Україна» та ВАТ «Газпром», у 2009 році започаткував довгострокові конфліктні ситуації з Росією – споживання природного газу суттєво обмежилося для України зрівнюючись з нормами споживання Європи.

Високий рівень цін на російський газ, анексія Криму, постійні торгівельні війни з боку Російської Федерації, а також військова агресія останньої змусила Україну вдатися до радикальних дій. Унаслідок чого у 2015 році Україні вдалося зламати російську газову монополію, яка існувала впродовж довгих років.

У зв’язку з вище відзначеним, Україна в повній мірі відмовилася від купівлі природного газу в Російській Федерації. А в свою чергу «Газпром» з моменту дії домовленостей між Україною та РФ, втратив суттєву частку ринку України, що значно перевищує його сумарний щорічний експорт в країни: Нідерланди, Францію, Велику Британію, Італію. Як наслідок, Росія втратила лідерство по продажу газу в Україну не лише в формі загального заліку, а й між іншими постачальниками.

На разі, закупівлі Україною у держав Європи на засадах принципу «віртуального реверса» природного газу свідчать про велику кількість значних економічних та інших переваг нової схеми поставок, зважаючи при цьому на взаємну узгодженість з регулюючими органами Європи тарифів щодо транспортування природного газу та появою нових гравців на даному ринку. Як слідство, відбувся початок довгоочікуваних лібералізаційних процесів на ринку природного газу в Україні.

Трансформація інституційної структури вітчизняного ринку газу розпочала активно здійснюватися останніми роками, що спричинило посилення ролі та відповідальності до Угоди про асоціацію з Європейським Союзом та Угодою про заснування Енергетичного Співтовариства. Основним зобов’язанням України залишається дії щодо реформування внутрішнього ринку природного газу та поетапного провадження ринкових принципів ціноутворення шляхом введення категорії «кваліфікований споживач» – вільне обрання постачальника і виведення газу з-під процедури держзакупівель, а також розділення нафтогазових компаній за видами діяльності.

На сьогоднішній день природний газ в Україні має два джерела походження:

  • газ власного видобутку (в 2019 році видобуток газу  на території України склав близько 20,7 млрд м3; за 2020 рік – видобуток газу склав 20,2 млрд м3 – – зменшення на 2% або 415 млн м3);
  • імпортний газ (в 2019 році імпортовано – 11,8 млрд м3 газу; за 2020 рік – 7,3 млрд м3 газу – знижено імпорт на 38 %, ).

Певна частина видобутого та імпортованого газу спрямовується безпосередньо для споживання, а решта зберігається в підземних сховищах газу (ПСГ).

СХЕМА РОБОТИ РИНКУ

Як працює ринок газу: головні гравці, які впливають на ціни (інфографіка)

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

ІНШІ ПУБЛІКАЦІЇ