Apple та перепис населення: чи реально Україні повторити американський успіх?

Apple та перепис населення: чи реально Україні повторити американський успіх?

З початку вересня 2021 року Президент України Володимир Зеленський та керівництво Міністерства цифрової трансформації України знаходиться у тісному контакті з найбільшим у світі ІТ-концерном Apple Inc. Протягом двох місяців проводились ділові зустрічі, на яких обговорювались можливості для співпраці у різних сферах, в тому числі й стратегічних. Залучення продуктів і сервісів Apple Inc. для реалізації заходів із цифровізації України є перспективним напрямком.

30 листопада 2021 року сталася визначна для України подія у сфері цифрових технологій — підписано спільний Меморандум про співпрацю між Apple Inc. та Міністерством цифрової трансформації. Підписантом з боку України виступив віце-прем’єр-міністр України — міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров, а від імені Apple — директор із взаємодії з органами державної влади країн та регіонів Марк Леннон (Mark Lennon — Worldwide Head of Government at Apple Inc.).

Володимир Зеленський перед підписанням меморандуму наголосив, що після зустрічі у вересні цього року з топ-менеджментом Apple у штаб-квартирі компанії співпраця між Україною та світовим технологічним гігантом розвивається дуже швидко.

Для нас одним з головних пріоритетів є діджиталізація всіх державні сервісів і роботи органів державної влади

 

Президент України Володимир Зеленський 

Меморандумом заплановано створення робочих груп для реалізації спільних ініціатив, серед яких: проведення перепису населення у 2022-2023 роках, розвиток державної платформи «Дія» на базі операційної системи iOS, перехід до формату «paperless», навчання українців цифрової грамотності, залучення провідних цифрових технологій у галузі медицини та охорони здоров’я тощо.

На думку редакції, для ефективної та злагодженої роботи між урядом України та Apple Inc. зв’язок буде підтримуватись через офіційне представництво Apple в Україні — ТОВ «Еппл Україна» (ЄДРПОУ 43595550).

Головним акцентом співпраці України та Apple Inc., що відомий широкому загалу, є вивчення можливостей проведення всеукраїнського цифрового перепису населення у найближчі роки. Від імені України за успішність проєкту відповідатиме Мінцифри, а основною метою має стати успішний досвід перепису США, що реалізовувався зокрема за допомогою Apple Inc.

Бюро перепису населення (U. S. Census Bureau) закупило велику кількість iOS-пристроїв Apple. Смартфони iPhone та планшети iPad використовувалися відомством для проведення перепису населення у 2020 році шляхом тимчасової (всього на 2 тижні) видачі цих гаджетів громадянам США. Завдяки гаджетам підвищилася точність даних, що збираються, і покращилося управління ними. Бюро за допомогою компанії CDW та фінансової платформи Apple Financial Services використало сотні тисяч пристроїв Apple для реалізації «інноваційної моделі збору та управління даними перепису населення».

Перепис США проводиться з 1790 року кожні 10 років. У 2020 році він пройшов вже в 24-й раз і охопив близько 143 мільйонів домогосподарств. Участь у переписі є обов’язковою, а вміст листів — конфіденційним.

Питання координації діяльності між Україною та Apple Inc. для організації технологічної забезпеченості громадян України все ще узгоджується. 14 жовтня 2021 року на офіційному сайті Apple з’явилась вакансія «Account Executive», до посадових обов’язків якого входитиме менеджмент, управління роздрібними партнерами Apple в Україні та розвиток онлайн- та цифрового бізнесу.

Чи має Україна всі необхідні ресурси для проведення такого роду перепису населення?

Для мене, уряд майбутнього — це як технологічна компанія, яка надає ті послуги, які вирішують проблеми людей. Збирає якісні дані і лише на їхній підставі приймає рішення

 

 міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров

Згідно із проєктом державного бюджету на 2022 рік, на підготовку до Всеукраїнського перепису населення виділять 400 мільйонів гривень. Міністр фінансів Сергій Марченко під час презентації документа розповів, що ухвалення «податкового» законопроєкту № 5600 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» може збільшити фінансування перепису до 1,7 мільярдів гривень. 30 листопада 2021 Верховна Рада України прийняла проєкт закону № 5600. Бюджетний комітет Верховної Ради України погодив виділення понад 82 мільйонів гривень на підготовку до проведення перепису населення України у 2023 році. У перспективі фінансування перепису населення за два наступні роки може сягнути двох мільярдів гривень. Отже, з фінансової точки зору проведення всеукраїнського перепису населення має бути повністю забезпечено.

Але не все так однозначно, як здається на перший погляд. Так, ми створили підґрунтя для ефективного наповнення державного бюджету для проведення перепису. Та чи зможемо ми повторити американський успіх?

Редакція вважає, що на проведення всеукраїнського перепису населення за американським сценарієм може негативно вплинути:

  • Цифрова грамотність

Міністерством цифрової трансформації успішно проводиться програма цифрової грамотності на базі державного порталу «Дія». За нашими підрахунками, майже 95-100% українського населення матиме базовий рівень цифрової грамотності (цей рівень потрібен для впевненого користування гаджетами) лише у 2028-2029 роках. Залучення Apple Inc. до освітницьких цифрових програм прогнозовано зможе покращити цей показник на 1-2 роки.

Станом на 2022-2023 роки необхідний базовий рівень цифрової грамотності матиме не більше 60-70% населення.

  • Фінансове забезпечення та криміногенна складова

Для того, щоб повторити успіх американського сценарію, потрібно належним чином підійти до організації технічного забезпечення проведення перепису, адже їхній перепис населення проводився на базі операційної системи iOS. У США майже всі мають гаджети Apple Inc. через середній цінник та якість. Смартфони iPhone вже не рідкість і в Україні, проте доступність їх для всіх верств населення викликає сумнів і ось чому:

  • Середня заробітна плата в Україні станом на 2021 рік — 14 200 гривень або 523 долари США.
  • Середня заробітна плата в США станом на 2021 рік — 119 831 гривень або 4552 долари США.

Враховуючи політику ціноутворення для техніки Apple на території України та середній показник заробітної плати наших громадян, значна кількість населення фінансово не здатна на придбання гаджетів Apple.

Apple Inc. вже знає, як це подолати — видати всім в тимчасову оренду гаджети для внесення даних. В Україні цей сценарій зможе зазнати ще одного ризику, а саме криміногенного. Чого тільки коштує банда «ВСЕ ОДНО ЇХ НЕ ПОСАДЯТЬ» або «гопники».

Підписання Меморандуму між Apple Inc. та Міністерством цифрової трансформації вже освітилось «мемом» (див. нижче) на просторах українського сегменту мережі інтернет. Це може свідчити про те, що частина українського населення сприйняла меморандум позитивно, проте має сумніви у реалістичності проведення всеукраїнського перепису населення за допомоги «інноваційної моделі збору та управління даними перепису населення» від Apple.

Тим не менш, реалізація в Україні програм з цифрової трансформації набирає обертів у всіх аспектах (внутрішньо та зовнішньо політичних, економічних, технологічних тощо). Значні успіхи в розбудові державного порталу «Дія» позитивно відмічаються як в США, так і в Євросоюзі.

ІНШІ ПУБЛІКАЦІЇ