Дайджест новин сфери Цифрової трансформації за період з 05.02.2022 по 12.02.2022

Цифрова трансформація
Тижневий дайджест
05.02.2022-12.02.2022

Редакція Intelmag щоденно моніторить події і процеси, що відбуваються у сфері Цифрової трансформації України, та виділяє з безмежного потоку найактуальніші — ті, які впливають на розвиток галузі та її трансформацію. У зазначеному матеріалі представлені події за період з 05.02.2022 по 12.02.2022.

Розвиток аналітичної кон’юнктури українського ІТ-середовища

Міністерство цифрової трансформації України (а саме заступник міністра Олександр Борняков) домовилось про інформаційну взаємодію з Kreston (DHUB), харківським ІТ-кластером, ISE Corporate Accelerator, а також долучило до проєкту Molfar та EASE. Проєкт націлений на збір аналітичних даних про компанії і спеціалістів галузі ІТ, які складають українську технологічну екосистему.

Дані збиратимуться та аналізуватимуться на базі платформи Ukrainian Tech Ecosystem. Нагадаємо, що дана платформа є спільним проєктом технологічного ринку України за активної підтримки Мінцифри. Це онлайн-портал для пошуку бізнес-інформації про ІТ-компанії, R&D-центри, інвесторів та загалом про технологічну екосистему України.

У цілому проєкт є актуальним з точки зору аналізу кон’юнктури українського ІТ-середовища, а на підставі здобутих даних Мінцифри зможе краще розуміти стан та потреби профільної сфери задля прийняття ефективних управлінських рішень.

Зміни до програми «єПідтримка»

9 лютого 2022 року Кабінет Міністрів України ухвалив Постанову № 112 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2021 р. № 1272». Згідно з оновленою програмою «єПідтримка», змінами встановлюється можливість отримання 500 гривень за бустерну дозу для громадян України з 14 років. Також люди з інвалідністю І та ІІ груп зможуть витратити кошти в межах програми «єПідтримка» на ліки, а люди з інвалідністю І та ІІ груп та особи від 60 років — на комунальні послуги. Ці зміни вступатимуть в силу поетапно до 14 березня 2022 року.

Як вже зазначалось раніше, реалізація програми «єПідтримка» може містити додаткове цільове призначення — підтримання домінуючого відсотку суспільно-політичного схвалення та поетапного нарощування цього відсотку до 2024 року.

Президент України підписав Закон про національного цифрового регулятора

10 лютого 2022 року Президент України Володимир Зеленський підписав Закон України «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектру та надання послуг поштового зв’язку України», який ухвалила Верховна Рада України 16 грудня 2021 року.

Згідно із зазначеним Законом, новий регулятор у сфері має організаційно сформуватись до кінця 2022 року. Втім, постає питання: яким чином буде здійснюватися взаємодія Мінцифри та регулятора на управлінському рівні в частині формування радіочастотної політики України? Взаємодія між цими двома органами ставить під сумнів формування саме незалежного національного регулятора, як цього вимагають європейські норми.

Е-гривня

Міністерство цифрової трансформації разом з Нацбанком України вже завершили розробку необхідних механізмів для запуску чергового пілотного проєкту е-гривні у 2022 році. Для його запуску Михайло Федоров планує створити команду спеціалістів у відомстві, яка має зайнятись безпековим аспектом е-гривні, а саме протидією відомим загрозам шахрайства.

Нагадаємо, що з 2016 року Нацбанк проводить тестування можливостей впровадження в обіг е-гривні, однак він ще не здобув задовільних результатів, а сам проєкт не почав користуватися популярністю в суспільстві.

ІНШІ ПУБЛІКАЦІЇ