Дайджест новин сфери Цифрової трансформації за період з 29.01.2022 по 05.02.2022

Цифрова трансформація
Тижневий дайджест
29.01.2022-05.02.2022

Редакція Intelmag щоденно моніторить події і процеси, що відбуваються у сфері Цифрової трансформації України, та виділяє з безмежного потоку найактуальніші — ті, які впливають на розвиток галузі та її трансформацію. У зазначеному матеріалі представлені події за період з 29.01.2022 по 05.02.2022.

Міністерство цифрової трансформації прозвітувало про якість зв’язку на трасі Київ-Пирятин

31 січня 2022 року Міністерство цифрової трансформації в особі Михайла Федорова разом з операторами зв’язку «Київстар» та «Водафон» здійснили виїзну перевірку якості зв’язку на трасі Київ-Пирятин. За словами Михайла Альбертовича, на трасі нарешті з’явився 4G, що забезпечив відео-конференцію у Zoom. Втім, відзначено наявні прогалини у покритті на трасі, тому робота над покриттям має тривати.

За даними Мінцифри, «Київстар» та «Водафон» мають покрити 4G-зв’язком всі міжнародні траси (30 шляхів) в України до кінця 2022 року. Реальність виконання цього завдання є сумнівною, оскільки на кінець 2021 року частково покрито лише чотири міжнародні траси. Міністр також підкреслив, що нещодавно був ухвалений Закон про регулятора (ЗУ № 6055), який буде контролювати виконання операторами зобов’язань, проте лише з грудня 2022 року. Редакція Intelmag досліджувала питання конкурентної боротьби між операторами та чому до розвитку 4G в Україні не залучений «Лайфселл».

Отже, покриття доріг 4G-зв’язком в Україні відбувається, але реальна швидкість та якість відрізняється від офіційно заявленої.

Результати другого BugBounty для копії «Дії»

У липні 2021 року стартував другий BugBounty в Україні, а для проведення конкурсу було створено копію застосунку «Дія», що не має зв’язку з банками, комерційними партнерами та держреєстрами. До участі у тестуванні залучились 329 спеціалістів. 36 з них запропонували 66 звітів про вразливості (42 відхилено, 10 містили інформаційний характер, 7 дублів та 7 інформативних). Виявлено дві вразливості рівня Р3 (пов’язані з тестовим середовищем BugCrowd), одну вразливість Р4 (підміни назви банку після авторизації) та новий метод фішингу. Чотири спеціалісти отримали сумарно 1 900 доларів США. Сама програма відбулася за підтримки міжнародної платформи Bugcrowd та проєкту Агентства з міжнародного розвитку США (USAID) «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України».

Практика BugBounty є нормальною для технічно розвинених країн та крупних software-корпорацій. Втім, світові «білі хакери» працюють з реальними діючими продуктами онлайн, а не у штучно створених «пісочницях». Також українські кіберспеціалісти відмітили суттєво низьку нагороду від Мінцифри, що не формує у кіберспільноти сильної зацікавленості в проєкті.

OpenData-навчання від цифрового Міністерства

Міністерство цифрової трансформації оголосило про відкриття реєстрації на дводенний інтенсив з OpenData у березні. За результатами 10 годинного (сумарно) тренінгу Міністерство навчить роботі та візуалізації відкритих державних даних, визначених Постановою Кабінету Міністрів України № 835 «Про затвердження Положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних», а також видасть сертифікати про проходження курсу всім учасникам.

Важливо розуміти, що робота з відкритими державними даними не завжди формує їх об’єктивний аналіз, оскільки не всі державні дані доступні (відомості з ДЗК, фінансова звітність підприємств тощо).

Сам проєкт «Дія.ВідкритіДані», у рамках якого здійснюватиметься навчання, має гарний потенціал з розвитку цифрових та аналітичних відкритих державних даних у суспільстві в якості одного з механізмів протидії дезінформації в умовах гібридної агресії з боку РФ.

Світові тенденції цифровізації на 2022 рік

Світові тенденції цифровізації були представлені на конференції Masters of Digital 2022, яка відбулась 3 лютого 2022 року у місті Брюссель. Головними стовпами цифровізації 2022 року є фінансування цифрової екосистеми (до 20%), розвиток і підтримка стартапів та бізнесу, формування нової кон’юнктури масивів даних, розгалуження системи кібербезпеки на всіх рівнях, розвиток та дослідження 6G, штучного інтелекту та суперкомп’ютерів. Всі ці напрямки мають розвиватись з урахуванням тенденцій розвитку та інновацій «зеленої» енергетики в діджитал сфері.

Відзначено, що формування цифрової екосистеми має відбуватись у тісній взаємодії між ЄС та НАТО, що окреслено у документі 24 Targets for the Trade and Technology Council by 2024. Спільними здобутками до 2024 року мають стати такі показники: 20% представників всього робочого класу з володінням цифровими навичками, 30% ІТ спеціалістів — жінки, зниження рівня викидів вуглецю до 35%, 50% МСБ забезпечене інструментами Big Data тощо.

Одним з головних пріоритетів країн-членів ЄС визначено розвиток повного виробничого циклу напівпровідників та мікросхем, а також формування нових ланцюгів поставок для цього ринку.

Міжнародний ринок мікросхем та чипів переходить на нові контракти

Голова нідерландської компанії NXP Курт Сіверс (Kurt Sievers) зазначає, що через дефіцит чипів клієнти почали укладати з постачальниками мінімально вигідні для себе NCNR-контракти (non-cancellable, non-returnable, далі NCNR), які не передбачають можливості скасування постачання та повернення коштів. За всіх недоліків такі угоди означають гарантію постачання компонентів.

На думку голови компанії, такий формат співпраці відповідає інтересам підприємств, які випускають продукцію з «дуже тривалим життєвим циклом» — насамперед йдеться про автовиробників. Цю тенденцію відзначили також аналітики IC Insights: «… політика NCNR виявляється актуальною для компаній, стурбованих можливістю втрати поставки».

ІНШІ ПУБЛІКАЦІЇ