Дайджест новин сфери Цифрової трансформації за період з 22.01.2022 по 29.01.2022

Цифрова трансформація
Тижневий дайджест
22.01.2022-29.01.2022

Редакція Intelmag щоденно моніторить події і процеси, що відбуваються у сфері Цифрової трансформації України, та виділяє з безмежного потоку найактуальніші — ті, які впливають на розвиток галузі та її трансформацію. У зазначеному матеріалі представлені події за період з 22.01.2022 по 29.01.2022.

Аналітика українського бізнесу на порталі «Дія»

На порталі «Дія.Бізнес» представлено функцію аналітики стану українського бізнесу. Проєкт профінансовано USAID/UK aid проєктом «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS», та реалізовано Міністерством цифрової трансформації України. Його партнером став 1991 Open Data Incubator.

У рамках проєкту TAPAS (08.2016–08.2022) виділено 31 090 000 доларів США. Мінцифри прозвітувало про придбання мережевого криптомодулю «Гряда–301» (45 000 гривень у 2020 році) та програмний комплекс «Національний реєстр» (у 2021 році) в рамках цього проєкту. Його технічний аспект базується на АРІ Інспекційного порталу.

Наразі доступні функції перевірки кількісних показників бізнесу, зокрема реєстрації юридичних осіб та ФОПів, та кількості проведених державних перевірок. Якщо в такому форматі реалізуються наступні категорії: податки, ліцензії, фінанси тощо — то вказаний проєкт навряд чи відповідатиме своїй назві та безкоштовно виконуватиме функції онлайн-моніторингу кількісних показників українського бізнесу.

Перевірка якості зв’язку на українських трасах міжнародного значення

31 січня 2022 року Міністерство цифрової трансформації перевірило якість мобільного інтернету на одній з трас міжнародного значення. За результатами перевірок проведено брифінг в онлайн-форматі.

З огляду на учасників запланованих перевірок доцільно допустити формування дуополії («Київстар» та «Водафон», детальніше про це у дослідженні «Intelmag») на ринку постачальників зв’язку в Україні. За результатами зустрічі можливо прогнозувати достроковий (договірний) розподіл радіочастот для забезпечення території України зв’язком 4G між «Київстаром» та «Водафоном». Невизначеним залишається питання реальності виконання вимоги ЄС, а саме — конкурентної боротьби на ринку мобільного зв’язку у 2022 році.

Компенсація позитивних здобутків цифрового Міністерства

Мінцифри на своїй офіційній сторінці підбило підсумок дослідного матеріалу Славомира Матущака (громадянин Польщі, старший співробітник «Центру східних досліджень», що спеціалізується на дослідженнях України, Білорусі та Молдови) і підкреслило публічні здобутки Міністерства. Цікаво, що сама стаття, на яку посилається Мінцифри, датована 23 серпням 2021 року. З огляду на такий формат публікації можливо припустити, що сталося падіння рівня довіри до Міністерства (внаслідок кібератак та непідтверджених офіційно даних про злиття дампів та кеш-баз «Дії» в інтернет).

До тестування 5G підключився «ДТЕК Енерго»

На Харківському машинобудівному заводі «Корум Світло шахтаря» («ДТЕК Енерго») тестується 5G-телеметрія. Модем зв’язку встановлений у очисний комбайн та підключений до приватної мережі від Ericsson.

«Vodafone Україна» спільно з «ДТЕК Енерго», Ericsson та Corum Group ще влітку 2021 року оголосили про старт першого в Україні проєкту Smart Factory 5G. Для його втілення на заводі розгорнули приватну технологічну мережу зв’язку 5G, в яку наразі інтегруються мобільні пристрої, виробниче обладнання, керуючі пристрої та системи віддаленого й автоматизованого управління. У проєкт залучені фахівці Corum Group та програми MODUS з цифрової трансформації «ДТЕК».

ХМЗ «Корум Світло шахтаря» є діючим підприємством, а не тестовим майданчиком, на відміну від Unit.City. Отже виникає питання щодо юридичного оформлення розгортання мережі наступного покоління на підприємстві, оскільки наразі в Україні відсутні ліцензії на мережу 5G (Кабінет Міністрів України на засіданні 4 серпня ухвалив рішення про відтермінування запуску 5G в Україні до липня 2022 року).

Хвиля кібератак на Україну продовжується

29 січня 2022 року Центр стратегічних комунікацій і інформаційної безпеки повідомив про розсилку, що відбувається з офіційних електронних адрес судової влади. Ці повідомлення містять вірус під виглядом судового запиту, який активується при завантаженні файлу на пристрій. Таку спам-атаку неофіційно ідентифікують як продовження активної фази гібридної агресії РФ, що розпочалась в ніч з 13 на 14 січня 2022 року. У Центрі допускають можливість скомпрометованості всього поштового серверу.

ІНШІ ПУБЛІКАЦІЇ