Дайджест новин сфери Цифрової трансформації за період з 27.12.2021 по 03.01.2022

Цифрова трансформація
Тижневий дайджест
27.12.2021-03.01.2022

Редакція Intelmag щоденно моніторить події і процеси, що відбуваються у сфері Цифрової трансформації України, та виділяє з безмежного потоку найактуальніші — ті, які впливають на розвиток галузі та її трансформацію. У зазначеному матеріалі представлені події за період з 27.12.2021 по 03.01.2022.

Організаційно-технічна модель кіберзахисту в Україні

29 грудня 2021 року Кабінет Міністрів України підписав Постанову № 1426 «Про організаційно-технічну модель кіберзахисту». Ініціатором цієї Постанови є Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України. Прийнята оргтехнічна модель технічно та нормативно визначає рівні та основні етапи реагування (від виявлення до відновлення) на загрози у кіберпросторі (кіберінциденти).

Суб’єкти забезпечення кібербезпеки(загальнодержавні, галузеві, регіональні,освітницькі, приватні та громадські) мають забезпечувати розвиток сил кіберзахисту, системи кадрового, фінансового, матеріально-технічного та експертно-аналітичного забезпечення сил кіберзахисту.

Нові електронні версії документів у застосунку «Дія» приймаються на рівні з паперовими

Згідно з офіційними даними Міністерства цифрової трансформації України та Кабінету Міністрів України, водійське посвідчення, свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу (техпаспорт) та студентський квиток у застосунку «Дія» тепер приймаються на рівні з паперовими. Відповідні Постанови, які розширюють межі Закону України № 1689-ІХ «Про особливості надання публічних (електронних публічних) послуг», прийняв Уряд на засіданні  29.12.2021.

До розробки цих проєктів залучались Міністерство внутрішніх справ та Міністерство освіти та науки України.

Встановлення розміру плати за доступ до відомостей, що містяться в Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва

28 грудня 2021 року Кабінет Міністрів України затвердив Постанову № 1396 «Деякі питання встановлення розміру плати за доступ до відомостей, що містяться в Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва». Відповідно до Постанови:

– 110 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1870 гривень) сплачуються щомісяця у разі надання доступу до відомостей Електронної системи про характеристики об’єктів будівництва та статуси документів щодо них;

– 110 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1870 гривень) сплачуються щомісяця у разі надання доступу до відомостей Електронної системи з обробки статистичних та/або аналітичних даних.

Критерії, строк, умови оплати та порядок надання доступу до відомостей електронної системи визначаються у договорі, який укладається між технічним адміністратором та суб’єктом-утримувачем інформаційної системи приватної форми власності.

Реєстрація номерів мобільних телефонів за паспортом

З 01.01.2022 набув чинності Закон України № 1089-ІХ «Про електронні комунікації», який визначає поетапний перехід користувачів (абонентів) до контрактного (з прив’язкою до паспортних даних) користування мобільним зв’язком. Втім, користуватись неконтрактними номерами мобільного зв’язку буде можливо без прив’язки до будь-яких розрахункових операцій (додатки банків, Apple/Google Pay тощо).

Так, до 01.01.2025 року українці мають зареєструвати свої сім-картки, вказавши паспортні дані. Якщо цього не зробити, оператор може заблокувати сім-картки.

ІНШІ ПУБЛІКАЦІЇ