Дайджест новин сфери Цифрової трансформації за період з 03.12.2021 по 11.12.2021

Цифрова трансформація
Тижневий дайджест

Редакція Intelmag щоденно моніторить події і процеси, що відбуваються у сфері Цифрової трансформації України, та виділяє з безмежного потоку найактуальніші — ті, які впливають на розвиток галузі та її трансформацію. У зазначеному матеріалі представлені події за період з 03.12.2021 по 11.12.2021.

Міністерство цифрової трансформації під’єднує села та соціальні заклади до єдиного цифрового простору

У рамках проєкту Мінцифри «Інтернет-субвенція», затвердженого Постановою Кабінету Міністрів від 28 квітня 2021 року № 453, тисяча українських сіл у 323 територіальних громадах отримала швидкий оптичний інтернет. Також доступ до глобальної мережі отримали майже 2500 соціальних закладів.

Станом на серпень 2021 року у «Інтернет-субвенції» взяло участь 670 територіальних громад, які сумарно отримали 483 мільйони гривень. Очікується під’єднання до інтернету ще 6 тисяч соціальних об’єктів у майже 3 тисячах сіл.

Цифровізація українського кордону. Кабінет Міністрів України затвердив експериментальний проєкт «Електронна черга перетину кордону».

9 грудня 2021 року прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив про започаткування проєкту «Електронна черга перетину кордону». За його словами, створення механізму електронної черги та нових зон очікування на кордоні покращить імідж України та позитивно вплине на інвестиційний клімат. Реалізація цього проєкту триває з 2020 року та постійно потребує додаткових фінансових надходжень з державного бюджету України.

Названі найкращі роботодавці ІТ-сфери в Україні у 2021 році

Щороку в Україні проходить складання рейтингу найкращих ІТ-роботодавців. Оцінювання відбувається на підставі даних про компанію від ІТ-фахівців. Компанії розділені на чотири групи за кількістю працівників (понад 1500, 800-1500, 200-800, 81-200). Найкращою визначається та компанія, яка набере найбільший середній бал від респондентів у таких категоріях: компенсація, умови праці, проєкт, кар’єра та лояльність.

Переможцями 2021 року стали:

ТОВ «ІІТ “Інтелліас”» (ЄДРПОУ 31896043) у групі «понад 1500 співробітників». Компанія спеціалізується на автомобільній галузі, навігаційних системах та фінансових технологіях.

Міжнародна компанія Andersen у групі «800-1500 співробітників». Вона має офіси майже у всіх країнах Євросоюзу та СНД.

ТОВ «Террасофт» (ЄДРПОУ 32155822) у групі «200-800 співробітників». Компанія спеціалізується на low-code, BPM и CRM, а також структурно входить до міжнародної компанії Creatio.

ТОВ «Кодемоушн» (ЄДРПОУ 40722310) у групі «81-200 співробітників». Компанія пропонує онлайн-платформу для ІТ-маркетингу та ІТ-брендінгу.

«єПідтримка» в «Дії» — 1000 гривень за вакцинацію. Уряд схвалив відповідну постанову

9 грудня 2021 року Кабінет Міністрів України прийняв «Порядок надання допомоги у рамках Програми “єПідтримка”» № 1272. Для організації виплати грошової допомоги вакциновані українці укладають договір про виплату у рамках програми «єПідтримка» між Мінекономіки та АТ «Ощадбанк». З огляду на наявні дані, Мінцифри та технічний адміністратор порталу «Дія» уклали договір інформаційної взаємодії з «Ощадбанком» для підключення клієнтів до Єдиної бази даних та виплати грошової допомоги.

Мінекономіки повідомило, що на реалізацію програми «єПідтримка» в 2021 році виділено 8 мільярдів гривень з державного бюджету.

Євросоюз планує створити «цифровий паспорт продукту»

Європейська спільнота планує зменшити негативний ефект від викидів вуглецю в атмосферу до 90% завдяки підвищенню екологічності перероблюваної галузі. Значний внесок для досягнення цієї мети надасть «цифровий паспорт продукту», який планується до прийняття Європейською комісією у 2022 році. На підставі даних (компоненти, можливості повторного використання) з такого паспорту планується вирішення екологічної та економічної проблеми надмірного споживання продуктів.

Україна увійшла в топ-6 Європейських країн за рейтингом Open Data Maturity 2021

Михайло Федоров та очолюване ним Міністерство цифрової трансформації досягли значних успіхів у сфері відкритих даних. Рівень розбудови відкритих даних, за певними критеріями (політика відкритих даних, функціонування порталу відкритих даних, вплив та якість відкритих даних), склав 94%, що перевищило показники минулого року на 10%.

Також Михайло Федоров наголосив, що Україна здобула статус «trend setters» у сфері відкритих даних. Це відмічає європейська спільнота та вже активно залучає цифровізаційні здобутки України у процес цифровізації своїх країн.

ІНШІ ПУБЛІКАЦІЇ