Аналіз новин тижня в сфері Цифрової трансформації за період з 06.11.2021 по 11.11.2021

Цифрова трансформація
Тижневий дайджест

Редакція Intelmag на постійних засадах надаватиме щотижневий аналіз новин у сфері цифрової трансформації України. Метою сьогоднішньої публікації є аналіз найзначущих новин, що впливають на сферу, і відбулись в період із 6 по 11 листопада 2021 року

Кабінет Міністрів працює над внесенням до мобільного додатку та порталу «Дія» посвідок на тимчасове та постійне проживання

Дата: 10.11.2021

Коротко: У ході брифінгу Кабінету Міністрів України, який відбувся 10 листопада 2021 року, прем’єр-міністр України Денис Шмигаль підтримав пропозицію Міністерства цифрової трансформації України стосовно реалізації проєкту по відображенню в застосунку «Дія» посвідок на тимчасове або постійне проживання для іноземців.

Аналітика: Проєкт постанови про «Деякі питання реалізації експериментального проєкту щодо застосування відображення в електронній формі інформації, що міститься у посвідці на постійне проживання та посвідці на тимчасове проживання» (далі — Постанова) розроблений Міністерством цифрової трансформації України разом із Міністерством внутрішніх справ України.

Участь МВС України у розробці проєкту цієї постанови може свідчити, що консолідація та уніфікація даних з єдиної інформаційної системи МВС України та Єдиного державного реєстру фізичних осіб щодо реєстрації місця проживання іноземців, на базі інформаційної системи Єдиного державного веб-порталу електронних послуг (портал «Дія»), зумовить спрощення контролю над законністю перебування іноземців на території України.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль наголосив, що проєкт постанови зможе підвищити міжнародний імідж України шляхом впровадження спрощеної та дієвої системи ідентифікації іноземців.

Реалізація положень проєкту постанови відбуватиметься поступово протягом двох років із дня набуття Постановою чинності. За два роки під координацією з боку Міністерства цифрової трансформації прогнозується внесення змін у закони України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства», «Про Єдиний державний демографічний реєстр», «Про особливості надання публічних (електронних публічних) послуг» та у Постанову КМУ від 2 вересня 2020 року № 758 «Про реалізацію експериментального проєкту щодо використання віддаленого кваліфікованого електронного підпису» з метою повної реалізації норм Постанови.

Міністерства та інші центральні органи виконавчої влади мають забезпечити наявність достатньої кількості технічних засобів для встановлення перевірки відображень інформації про реєстрацію місця проживання особи та документів про реєстраційний номер облікової картки платника податків в електронному вигляді, в межах загального обсягу бюджетних призначень (ч. 2 ст. 7 проєкту постанови). Таким чином планується реалізувати проєкт без залучення додаткових витрат із державного бюджету.

Зрив цифрової трансформації України, чи монополізація ринку кабельної продукції? Окружний адміністративний суд Києва поновив мито на імпорт кабелів в Україну.

Дата: 10.11.2021

Коротко: За результатом проведеної конференції, інтернет-асоціація України разом із Міністерством цифрової трансформації України висловлює занепокоєння з приводу відновлення мита на імпорт кабельної продукції, яке прийнято рішенням Окружного адміністративного суду міста Києва.

Аналітика: За наявними даними, 5 листопада 2021 Окружний адміністративний суд міста Києва (далі — ОАСК) скасував рішення Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі (далі — МКМТ) № СП-510/2021/441-03 від 11 жовтня 2021 року «Про скасування рішення Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі від 23.04.2021 № СП-491/2021/4411-03 “Про застосування спеціальних заходів щодо імпорту в Україну проводів незалежно від країни походження та експорту”».

Таке рішення прийняв суддя ОАСК Огурцов О. П. протягом одного дня, що вже свідчить про поспіх у прийнятті рішення та викликає сумніви в об’єктивній оцінці наявних матеріалів.

Нагадаємо, що Огурцов О. П. вже привертав до себе увагу з боку правоохоронних органів України через те, що скасував нарахування податків з афілійованих компаній Віктора Януковича, а також фігурує на так званий «плівках Вовка».

За заявою ПАТ «Одеський кабельний завод «ОДЕСКАБЕЛЬ» (ЄДРПОУ 05758730) і ПрАТ «ЗАВОД ПІВДЕНЬКАБЕЛЬ» (ЄДРПОУ 00214534) та проведеною перевіркою у період 2010-2020 років, МКМТ прийняла 23 квітня 2021 року рішення № СП-491/2021/4411-03 «Про застосування спеціальних заходів щодо імпорту в Україну проводів незалежно від країни походження та експорту», чим ввела спеціальне мито на імпортовану кабельну продукцію на три роки, яке поетапно зменшуватиметься з 23,5% до 21,2%.

Таке рішення прийнято МКМТ на підставі проведеного розслідування, яке визнало ПАТ «Одеський кабельний завод «ОДЕСКАБЕЛЬ» (ЄДРПОУ 05758730) та ПрАТ «ЗАВОД ПІВДЕНЬКАБЕЛЬ» (ЄДРПОУ 00214534) належними національними товаровиробниками, а ще встановило зменшення попиту на продукції цих компанії на 7% у порівнянні зі збільшення обсягу імпортованого товару на 128%. Також розслідування МКМТ встановило, що введення спеціального мита обґрунтовано метою захисту інтересів національного товаровиробника та споживачів.

Український сегмент виробників оптоволоконного кабелю, який є критично важливим елементом для реалізації в Україні цифрової трансформації (проведення інтернету в села, розбудова мережі 5G тощо), представлений 14 юридичними особами: троє ФОП’ів, шість підприємств з ознаками фіктивності та анульованим свідоцтвом платника ПДВ у зв’язку з відсутністю постачання/придбання товару і чотири підприємства з сумою контрактів/ закупівель менш, ніж 10 мільйонів гривень. У цей же час ПрАТ «ЗАВОД ПІВДЕНЬКАБЕЛЬ» (ЄДРПОУ 00214534) та ПАТ «Одеський кабельний завод «ОДЕСКАБЕЛЬ» (ЄДРПОУ 05758730) мають суму контрактів/закупівель майже на 1,5 мільярди гривень та обслуговують майже всю територію України.

Хоча існує реальна необхідність у розвитку ринку кабельних товарів та іншої продукції, необхідної для ефективної реалізації Плану цифрової трансформації України, сучасна тенденція не створює реальних передумов для такого розвитку.

Таким чином, лобіювання інтересів двох компаній у ОАСК може спричинити формування монопольного становища на ринку національної кабельної продукції, а також може призвести до зриву Плану цифрової трансформації України через значні витрати на існуючі договори постачання кабельної продукції з-за кордону.

Компанія Nets A/S планує відкрити офіс в Україні. Це ще більше наблизить Україну до Єдиного цифрового ринку з Євросоюзом та допоможе в процесах цифровізації

Дата: 11.11.2021

Коротко: У ході робочого візиту до Данії заступниця міністра цифрової трансформації Людмила Рябчинська повідомила про можливість відкриття в Україні офісу компанії Net A/S.

«99% жителів Данії використовують е-ідентифікацію через NemID. Це надзвичайно високий показник. Ми працюємо над тим, щоб зробити е-ідентифікацію для українців простою та доступною. Адже це дасть можливість безперешкодно користуватися всіма цифровими можливостями», — Людмила Рябчинська.

Аналітика: Nets — провідний постачальник цифрових платіжних послуг та пов’язаних із ними технологічних рішень у Європі. Він здійснює керування розвиненою мережею, що об’єднує комерційні підприємства, фінансові установи, корпоративних клієнтів і споживачів. Це дозволяє їм здійснювати та отримувати цифрові платежі, що позитивно впливає на їхній дохід та розвиток. Nets є частиною Nexi Group європейського PayTech.

Компанія Nets заснована у 1968 році, вона історично займалася обслуговуванням ринків Скандинавії. Але під керуванням із боку американської компанії Hellman & Friedman у період з 2018 по 2020 рік компанія здійснила низку придбань у таких країнах як Німеччина, Польща та Швейцарія (Concardis Payment Group, Dotpay/eCard, P24 та PeP), щоб стати загальноєвропейською платіжною компанією, яка щорічно опрацьовує мільярди транзакцій для комерції, корпоративних клієнтів, банків та урядів.

Наприкінці 2020 року американська фірма з викупу акцій Hellman & Friedman продала свою приватну європейську платіжну компанію Nets Group італійській Nexi. Таким чином сформувалась Nexi Group.

Також у 2020 році акції компанії різко впали після того, як акціонери приватного капіталу, включаючи Bain Capital та Advent International, вирішили продати більшу частину своєї частки Nexi.

Відкриття офісу провідної європейської компанії у сфері е-ідентифікації та цифрового ринку має потенціал для реалізації планів із цифрової трансформації в Україні, особливо в частині, що стосується ефективнішого управління цифровим простором та цифровими послугами, а також соціальними медіа (оскільки Україна готується до імплементації норм Регламентів про цифрові послуги (DSA) та цифрові ринки (DMA) після їх схвалення Євросоюзом).

Також робочі взаємовідносини з Nets матимуть для України переваги у вигляді розвитку цифровізації ринку шляхом приєднання до європейської клієнтської мережі та створюватимуть тенденції для укріплення міжнародного іміджу України.

Проте залишається відкритим питання: коли офіс Nets буде відкритий в Україні (компанія Nets та Nexi Group не повідомляють про можливу співпрацю з Україною на своїх офіційних сторінках) та чого це буде коштувати?

ІНШІ ПУБЛІКАЦІЇ